Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Bartók és a Genesis
Levelek a Borostyánkőútról 64.

2018.08.1.nincs hozzászólás

A Teremtés könyve, illetve maga a teremtés sok művész érdeklődését felkeltette.

Most nem akarok kitérni az összes művészeti ágra, de azért – nem csak mellékesen – megemlítem, hogy a legújabb magyar képzőművészetben figyelemre méltók például Szalay Lajos tollrajzai, Gábos József kilenc részes fekete-fehér sorozata, Kováts Borbála Kert című hat részes sorozata, amelyeket mind a genezis ihletett meg. De említhetem Bogdán Árpád Genezis című filmjét is, amely a romagyilkosságok tragédiáját dolgozza fel.

A genezis a zeneművészetet sem hagyta érintetlenül. 1945-ben született meg a Genezis szvit, egy hét tételes kompozíció zenekarra, kórusra és narrátorra – több zeneszerző együttműködésével. Az ötlet Nathaniel Shilkret fejében született meg, aki minden tételre más-más zeneszerzőt kért fel. Az első tétel – Prelude – Earth was without form – megkomponálására Bartók Bélát kérte fel egy 1945. augusztus 1-jén írt levélben. A tétel zongorakivonatának 1945. szeptember 1-jére, a hangszerelésnek szeptember 20-ra kellett volna elkészülnie.

Végül is az alkotás megszületését Bartók betegsége akadályozta meg. Így lett az első tétel komponistája Arnold Schönberg. (A második tételt az ötletgazda Nathaniel Shilkret, a záró, 7. tételt Igor Stravinsky szerezte.) A szvit ősbemutatójára 1945. november 18-án került sor Los Angelesben.

Bartók és a genezis azonban a közelmúltban többször is összekapcsolódott, mégpedig a Bartók rádióban, amikor egy Bartók-mű beharangozása után a genezis nevű műtrágya reklámját sugározták. Hát, tudom, hogy élni kell, s a reklám segíthet a rádiónak is (túl)élni, de azért mégis… (vagy inkább mégse, bár de gustibus non est disputandum).

 

Új hozzászólás