Skip to main content

Bevezetés

Balázs Géza - 2015. 08. 31.

A világháló létrejöttével új nyelvhasználati módok, új típusú szövegek, s ezek nyomán új, újonnan definiálandó nyelvváltozatok jöttek és jönnek létre.

A technológiák gyorsabban fejlődnek, mint ahogy azt az emberi viselkedésformák követni tudnák. Az informatika előreszaladt, s nyomában lépkednek a társadalomtudományok, föltéve azt a kérdést: mire való mindez, mit okoz mindez, mivé válik az ember? A kérdések megválaszolásának legújabb és legtágabb kerete: az internet filozófiája. A nyelvészek az 1990-es évektől tapogatóznak, ennek a körvonalazódó tudományágnak a neve: internetnyelvészet, netnyelvészet.


Régi szoftver: könyv. E számunk felvételei a DUE szakmai koncepciója alapján megrendezett Új Nemzedék Médiatáborban (Eger, 2015. július 10-19.) készültek.

Meglepetés és öröm számomra, hogy az E-Nyelv Magazin mostani, 2015/3. számában felkért szerkesztője, Bódi Zoltán (egyébként az E-nyelv honlap első megálmodója, önmagát olykor „netnyelvésznek” is nevezi) az internet nyelvváltozatai kapcsán három olyan szerzőtől közöl tanulmányt, akire büszke lehetek, mert a tanítványom volt. Életkori sorrendben: először maga a szerkesztő, Bódi Zoltán, majd pedig Szilágyi Árpád, akit a Diák- és Ifjúsági Újságírók Egyesületében ismertem meg (és akinek az ott folyó szellemi munka meghatározta pályáját), végül pedig a legfiatalabb, Veszelszki Ágnes. Mindhárman ma már a digitális világ értelmezésének elismert szakemberei A későbbiekben mindhármójukkal összekapcsolódott munkásságom. És a legnagyobb öröm: mindhárman tanítanak is, s általuk a netnyelvészet szakembereinek tábora gyarapodik. Bódi Zoltán és Veszelszki Ágnes a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport alapítói is, s ebben a keretben különösen társadalmi kérdések iránt elkötelezett kutatók.


 

Kapcsolódó irodalom

Balázs Géza—Bódi Zoltán szerk.: Az internetkorszak kommunikációja. Tanulmányok. Gondolat/Infónia, Budapest, 2005.

Balázs Géza—Szayly József—Szilágyi Árpád: Médiaismeret. DUE, Budapest, 2005.

Balázs Géza—Veszelszki Ágnes szerk.: Nyelv és kultúra. Kulturális nyelvészet. Inter, MSZT, Palimpszeszt, Budapest, 2012.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x