Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások
Balázs Géza

Itt a vége, fuss el vé… Tetten ért szavak 69.

2015.01.10.nincs hozzászólás

A kilencvenes években gombamód szaporodásnak indult felsőoktatási szakok, szakirányok többsége kimódoltan hosszú szó vagy szószerkezet.

Például: hittanár-nevelő tanár, inkluzív nevelés tanára, játék- és szabadidő-szervező tanár, pedagógiai értékelés és mérés tanára, ember és társadalom műveltségterületi tanár, család- és gyermekvédő tanár, tehetségfejlesztő tanár.

Hol vannak már az egyszerű matematika-(matek-), fizika, földrajz-, magyar-, történelemtanárok? Egyre bonyolultabbak a tantárgyak, a műveltségterületek, újak, átkereszteltek, kiegészített nevűek, kötelezőek, választhatóak, választhatóan kötelezőek. A bonyolult megnevezések nem férnek el a felsőoktatási tájékoztatók rubrikáiban, ezért rövidítik őket. Többnyire a számítógépes program maga rövidít, úgy, hogy lehagyja a szó vagy szószerkezet végét. Így keletkeztek a következő egyetemi szak-, szakirány-megnevezések: csecsemő és kisgy BA, gazdálkodási menedzserassz, gyógy- és fűszernövényterm, biológus laboratóriumi oper, vizuális és környezetkult tanár, fejlesztő-diff szakpedagógia, minőség- és folyamatmenedzs, hulladékgazdálkodási technol, kistérségi tanügyigazgatási szakértői feladatokra való felké, akadályozottak integrációs-inkluzív nevelését segítő pedag… És maguk a hallgatók is rövidítenek. Így született meg a tesi-reki (testnevelés-rekreáció) és a majdnem „beszélő” megnevezésként is szolgáló: kommédia (kommunikáció és média).

Látom lelki szemeim előtt a vállalat- és intézményvezetőket, amint jelentkezik hozzájuk a gazdasági menedzserassz… vagy az akadályozottak integrációs-inkluzív nevelését segítő pedag…

Itt a vége! Fuss el vé…?

Új hozzászólás