Skip to main content

Régi idők képes krónikái

Veres Anna - 2010. 01. 14.

Az OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtárban Vasné Tóth Kornélia, az OSZK és a Manyszi munkatársa vezetett körbe bennünket. A Plakát- és Kisnyomtatványtárban 3,5 millió dokumentumot őriznek. Ezek egy részére digitális katalógusban is rá lehet keresni, akár tematikusan is. A Kisnyomtatványtárba 16 oldalnál kisebb terjedelmű anyagok kerülhetnek be, egészen 1711-ig visszamenőleg találhatunk itt ilyen dokumentumokat, különböző méretekben: ív, kettedrét, negyedrét, nyolcadrét. A kisnyomtatványok közé tartoznak többek között a régi táncrendek, menetrendek, hangversenyek programjai, gyógyszerismertetők. Település szerint kereshető az OSZK képeslapgyűjteménye. A tár nagy képanyaggal is büszkélkedhet: 85 000 grafikai plakátot mondhat magáénak. Emellett 200 000 szöveges plakátot és 6500 ponyvát is őriz, mindezt sokszínű tematikában.

Külön figyelmet érdemelnek az ex librisek: a könyvborítók belsejében lévő kis képi alkotások. Kolléganőnknek ez a kutatási területe. Az ex libriseket sok szempont szerint lehet csoportosítani: készítőjük szerint, aszerint, kinek a számára készültek, technika és anyag szerint stb. Ex libriseket egészen az 1600-as évektől találunk az OSZK-ban, az 1600-1900-ig terjedő ex libriseket a Régi nyomtatványok tára őrzi (kb. 1000 darabot), az 1900 utániakat pedig a Kisnyomtatványtár (kb. 33 000 darabot). A Plakát- és Kisnyomtatványtár keddtől szombatig látogatható.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x