Pusztay János

Puszay János

Halmai Tamás

Halmai Tamás

Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Kóródi Bence

Kóródi Bence

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán

Minya Károly

Minya Károly

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Egybe, külön, kicsi, nagy
Korrektorglosszák 60.

2019.05.13.nincs hozzászólás

Milyen meccs lesz ma? Barcelona–Real Madrid. Vagyis Barcelona–Real Madrid-mérkőzés. De a Dánia–Olaszország-mérkőzés már dán–olasz meccs.

Nem egyszerű játék a foci. Az egybe- és különírás, a kis- és nagykötőjel helyes használata sem egyszerűbb – de kedélyes játék. Ha nyolc-tíz játékos edz, pontos számuk lehet hét és tizenegy is. De ha nyolc–tíz játékos számára van hely a csapat kisbuszán, a tizenegyediknek már taxiznia kell. A kiskötőjel (diviz) itt körülbelüliséget fejez ki; nagykötőjellel pontosan meghatározott tól-ig értékekre utalunk. Ha tehát álláshirdetést adunk föl, munkajogi szempontból is akkor járunk el körültekintően, ha nem keverjük a 180-200 ezres fizetési ígéretet a 180–200 ezressel.

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában. A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15.)

Új hozzászólás