Skip to main content

#3.. Az élő Egri csillagok - 2022.09.10.

Az élő Egri csillagok

Bevezetés


Bevezető

Az egri vár napja - 100 éve halt meg Gárdonyi Géza - Interaktív konferencia az Egri csillagokról az MVM Dome-ban

Tanulmányok


Pálfi József

Vallomás az Egri csillagokról, avagy első Bibliámról

A 70-es évek derekán éppen kamaszodóba lódultam, amikor kedves és nagyon finom lelkű magyarnyelv- és irodalom tanárnőnk, a tanév végén bejelentette a nyári kötelező olvasmányok listáját.
Dr. Hauber Károly

Az Egri csillagok tanítása ma

Csak a kultúra óvhatja meg az embert az ólálkodó semmi ellen. S csak a kultúra védheti meg a nemzetet a hanyatlástól és az összeomlástól. Bennünket, magyarokat a nyugati és az ahhoz tartozó nemzeti kultúra. Létérdekünk, hogy mindkettőt ápoljuk, gazdagítsuk és továbbadjuk.
Dénes Ágota

Egri csillagok – alfa generációra hangolva

Az Egri csillagokat 6. osztályban tanítjuk. A hazai reprezentatív kutatások és saját tapasztalataink is arra világítanak rá, hogy éppen ebben a korban veszítünk el sok korábbi olvasót. Tanítványaink nagy többsége nem szívesen vagy egyáltalán nem olvassa el a kötelező regényeket.
Séra Andrea

Kitartás, küzdelem, barátság, szerelem

A gyermekek többsége – valljuk be, ha meghallja azt a szót, hogy kötelező olvasmány, valamilyen hosszú, a nyári szünetben kényszerből elolvasandó regényre gondol. Éppen ezért a népszerű hazai író, Gárdonyi Géza regényének megismertetését, tanítását sem lehet ma már csupán a régi, hagyományos módszerek alkalmazásával végezni.
Varkucs Róbert Károly

Egri csillagok a romániai „szabad” tanterv szerint…

Irodalomtanárként azt vallom, hogy az Egri csillagok című műve alapmű. Mégis a tapasztalatok azt bizonyítják, hogy egyre kevesebb befogadója van.
Schrei Balázs

Gárdonyi az iskolában

Gárdonyi azon írók közé tartozik, aki tanári diplomával a zsebében tanított is.
Rozgonyiné Csepregi Annamária

Gárdonyi időszerűsége

Répássy János elhíresült mondatának első részét, mely szerint: ,,Fiam, tebelőled sose lesz nagy ember, de a kenyeredet azért meg tudod keresni.”- Gárdonyi Géza megcáfolta.x