Skip to main content

Okoz – szerez (160.)

Balázs Géza - 2022. 05. 03.

Tisztelt Balázs Géza! A 2003-ban megjelent Kedves hallgatóim! című könyvet olvasgattam, amit Bencédy tanár úr dedikált nekem, mint volt tanítványának. Az Ön írásait is olvasgatva támadt az az ötletem, hogy megosztom Önnel egy gondolatomat. Úgy érzem, akkor mondom helyesen, ha így szól a mondat: örömet szerez illetve bánatot okoz. Bánatot szerez fordulattal még nem találkoztam, de örömet okozzal már igen. Jól érzem? Május elsején, vasárnap egy nyolcvanéves barátomat látogattuk meg a Felvidéken, Léván. Igen jó verseket is ír, bár mérnök, de nagyon széles látókörű magyar ember. Egy sok évtizeddel korábbi nyelvállapotot őriz írásában-beszédében.” (teljes név, cím)

Tisztelt Levélíró! Az okoz ige jelentésváltozása zajlik: tehát már pozitív dolgokra is vonatkoztatják, pl. örömet okoz. A hagyományos nyelvhasználatban furcsa, a jó stílusra törekvő ember kerüli. A szerez ige sokféle jelentéssel bír, van számos pejoratív jelentése, pl. pénzt szerez, ellenséget szerez. A bánatot szerez is létezik (Szépirodalmi Közlöny, 1857): „és ez az egyenetlenség mennyi bánatot szerez az embernek”. Üdvözlettel: BG

 

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x