Skip to main content

A komi nyelv ünnepe és a nyelvvesztés veszélye

- 2020. 06. 01.

Egy életképes nyelvét, amely ma még sok helyen jelen van, s amelynek fejlesztésén tudatosan dolgoznak. A NH-Collegium Fenno-Ugricum jó egy évtizeddel ezelőtti Terminologia scholaris programjának eredményeit elemezve megállapíthattam, hogy a komi nyelv teljes mértékben alkalmas arra, hogy a tanítás nyelve legyen, hogy alkalmazzák a közigazgatásban, a politikai életben is.

A Komi Köztársaság hivatalos honlapjának az egyik nyelve – az orosz és az angol mellett – a komi (https://www.rkomi.ru/). A Rosszija -1 csatornát használó komi rádióban és televízióban vannak komi nyelvű hírek (https://komigor.com/novosti), komi nyelvű beszélgetős műsorok. A rádiócsatornán vannak komi nyelvű online programok. Emellett a Komi Köztársaság saját rádió- és tv-csatornáján (Jurgan) komi nyelvű rádió- és tévéadások hallhatók, láthatók (http://www.krtk.ru/ >> http://www.krtk.ru/tvprogramme/8/).

Jelennek meg napilapok és folyóiratok is komi nyelven, például a Komi mu (Komi föld, napilap), a Jölöga (Visszhang) ifjúsági lap, a Bi kiny (Szikra, gyereklap), a Csuskanzi (Darázs, élclap). Az Art/Lad kulturális folyóirat 20%-ban komi nyelvű.

A felsorolt nyomtatott és elektronikus sajtón kívül van komi nyelvű wiki, és kedvelt a komi nyelvű internet is.

Mindezek mellett tény, hogy a komik kisebbségben vannak szülőföldjükön, a róluk elnevezett köztársaságban, a lakosság 25%-át téve ki, s ez nem kedvez az anyanyelv és a saját kultúra megőrzésének, fennmaradásának.

Az utóbbi időben megerősödött a félelem, hogy az oroszországi közigazgatási rendszer átalakításával a Komi Köztársaság is elveszíti eddig meglévő relatív autonómiáját. A folyamat már másfél évtizede zajlik. Elsőként a Komi-permják Autonóm Körzetet egyesítették az orosz többségű Perm megyével, így létrehozva a Permi táj elnevezésű közigazgatási egységet. Ezzel megszűnt a komi-permjákok amúgy is csekély autonómiája, nincs saját „kormányuk”, saját „parlamentjük”. A folyamat érintett több más, etnikai alapon szervezett körzetet is. Pillanatnyilag a Nyenyec Autonóm Körzet és Arhangelszk megye összevonása van napirenden. Ha ez bekövetkezik, már csak három etnikai autonóm körzet marad egész Oroszországban (ebből kettő a mi nyelvcsaládunkhoz tartozó népé: a Hanti-Manysi Autonóm Körzet [Jugra] és a Jamal-Nyenyec Autonóm Körzet – ám az ő sorsuk is bizonytalan, lévén, hogy ott találhatók Oroszország legnagyobb olaj- és gázmezői).

Már több, mint rebesgetés, hogy esetleg a Komi Köztársaságot is összevonják Arhangelszk megyével, s ezzel tovább erősödik az etnikai alapú közigazgatási egységek felszámolásának folyamata. Minden esetre ez lesz az első tagköztársaság, amelyik elveszítheti relatív önállóságát. És a gépezet nem fog megállni.

Figyelemfelhívás:

Új fa nő a blogvadonban. Dunántúli, ha nem is mandulafa. Kínálja majd friss termését, de gyökereiben, lombjában őrzi korábbi gyümölcseit is, amelyekből néha – a változatosság kedvéért – válogat. Lesznek köztük verselmények, amelyek nem biztos, hogy versélményekké válnak, lesznek szatirikus írások, többnyire kisebbség- és nyelvpolitikáról, lesznek visszamlékezések évtizedekkel ezelőtti élményekre (s ezekben igyekszem megőrizni nyelvjárásomat), de megfogalmazódik vélemény aktuális kérdésekről is.

Kéthetente tervezem a jelentkezést.

Elérhető: pannonicus.blog.hu

Az eddig megjelent írások:

  1. Bevezetés + Köznapi Messiás (részletek) – 2019. szept. 1.
  2. Az intëligëncs Kutyaur – szept. 15.
  3. Emberfáklya az anyanyelvért – okt. 1.
  4. A politika trükkje – okt. 15.
  5. A nyelvjárásru – nov. 1.
  6. Nemcsak rímmel-ámmal – nov. 15.
  7. Levél a halhatatlan Patyomkinnak – dec. 1.
  8. A lappincsmadár – dec. 15.
  9. jajkuk – 2020. január 1.
  10. Alulról épülő tudás alapú társadalom – január 15.
  11. A világ teremtése – február 1.
  12. A leső – február 15.
  13. Kibújik a szög a zsákból – március 1.
  14. haikuk – március 15.
  15. Kutyaur megorrút – április 1.
  16. Rendszerkeveredés – április 15.
  17. A medvebirodalom születése – május 1.
  18. Helycserés támadás – május 15.
  19. A rendíthetetlen bronzkatona – június 1.

 

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x