Skip to main content

Koronavírus és beszédtémák

- 2020. 03. 29.

A járvány kialakulásától kezdve az egyik legfontosabb közlés, tanács: Maradj otthon! Változataiban megjelenik a tegező forma, a többes számú magázó alak (Maradjanak otthon!). Megjelenik hashtagként: #maradjotthon, #maradjszepenotthon, #maradjotthonfesztival (Maradj otthon! fesztivál) a közösségi oldalakon. Jó szándékkal teszik a művészek a dolgukat, hogy az otthon maradók számára értékes szórakozást nyújtsanak. Sokan a profilképüket egészítik ki ezzel a tanáccsal, de nemcsak magyarul, hanem angolul is: StayAtHome. Az otthon hasznosan eltöltött időre ösztönöznek az Olvass otthon! Maradj otthon és olvass! szlogenek is. A mit olvass problémára sok kiadó kínál megoldást, mert az interneten elérhetővé tették a kiadványaik jó részét, illetve egy hónapra teljes hozzáférést engednek a felhasználóknak. Sőt a múzeumok virtuális sétára hívják a látogatókat. Miközben folyamatosan halljuk ezt a tanácsot, felszólítást a kijárási korlátozás bevezetése óta, gondolnunk kell azokra is, akik ezt nem tehetik meg. Egy orvos ismerősöm ezt a szöveget választotta a képéhez: #ICannotStayAtHome,I’mADoctor! (Nem maradhatok otthon, orvos vagyok). De az ápoló, tűzoltó, bolti eladó stb. is kiírhatja a maga foglalkozását. Köszönet nekik a munkájukért.

Az otthoni munka elrendelésekor az angol home office kifejezés mindennapossá vált a magyarban. Számtalan tanácsot olvashatunk arról, hogyan végezzük otthon a munkát, de igen nehéz otthonról dolgozni, ha közben 2 iskolás gyerekkel és egy óvodással kell a feladatokat elvégezni, ebédet főzni… Az ilyen családokban a home office éjszaka működik.

Az internetes folklór is kitesz magáért, hogy elűzze a félelmet. A korona szóra alkotott vicces szövegek, képek szórakoztatóak, a jobb hangulat megteremtését szolgálják, csak egy példát közlök:

Az elköszönési szokások is változnak. A megszokott elköszönések közé bekerült a Vigyázz magadra, magatokra!, mert valódi jelentését átéljük azzal, hogy magunk is tehetünk a járvány lassításáért a távolság megtartásával, a kijárási szabályok elfogadásával, a maszk viselésével, a gyakori kézmosással. A mondás így értelemszerűen új változatban is szól: Vigyázzunk egymásra!

#maradjotthon, #vigyázzunkegymásra

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x