Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Koronavírus és beszédtémák
Léleknyelv 16.

2020.03.29.nincs hozzászólás

A Magyarországon március eleje óta tartó koronavírus-járvány új nyelvi fordulatokat hozott. A jó tanácsokat az aggodalom váltotta ki, a viccelődést, a humort a félelem legyőzésének vágya.

A járvány kialakulásától kezdve az egyik legfontosabb közlés, tanács: Maradj otthon! Változataiban megjelenik a tegező forma, a többes számú magázó alak (Maradjanak otthon!). Megjelenik hashtagként: #maradjotthon, #maradjszepenotthon, #maradjotthonfesztival (Maradj otthon! fesztivál) a közösségi oldalakon. Jó szándékkal teszik a művészek a dolgukat, hogy az otthon maradók számára értékes szórakozást nyújtsanak. Sokan a profilképüket egészítik ki ezzel a tanáccsal, de nemcsak magyarul, hanem angolul is: StayAtHome. Az otthon hasznosan eltöltött időre ösztönöznek az Olvass otthon! Maradj otthon és olvass! szlogenek is. A mit olvass problémára sok kiadó kínál megoldást, mert az interneten elérhetővé tették a kiadványaik jó részét, illetve egy hónapra teljes hozzáférést engednek a felhasználóknak. Sőt a múzeumok virtuális sétára hívják a látogatókat. Miközben folyamatosan halljuk ezt a tanácsot, felszólítást a kijárási korlátozás bevezetése óta, gondolnunk kell azokra is, akik ezt nem tehetik meg. Egy orvos ismerősöm ezt a szöveget választotta a képéhez: #ICannotStayAtHome,I’mADoctor! (Nem maradhatok otthon, orvos vagyok). De az ápoló, tűzoltó, bolti eladó stb. is kiírhatja a maga foglalkozását. Köszönet nekik a munkájukért.

Az otthoni munka elrendelésekor az angol home office kifejezés mindennapossá vált a magyarban. Számtalan tanácsot olvashatunk arról, hogyan végezzük otthon a munkát, de igen nehéz otthonról dolgozni, ha közben 2 iskolás gyerekkel és egy óvodással kell a feladatokat elvégezni, ebédet főzni… Az ilyen családokban a home office éjszaka működik.

Az internetes folklór is kitesz magáért, hogy elűzze a félelmet. A korona szóra alkotott vicces szövegek, képek szórakoztatóak, a jobb hangulat megteremtését szolgálják, csak egy példát közlök:

Az elköszönési szokások is változnak. A megszokott elköszönések közé bekerült a Vigyázz magadra, magatokra!, mert valódi jelentését átéljük azzal, hogy magunk is tehetünk a járvány lassításáért a távolság megtartásával, a kijárási szabályok elfogadásával, a maszk viselésével, a gyakori kézmosással. A mondás így értelemszerűen új változatban is szól: Vigyázzunk egymásra!

#maradjotthon, #vigyázzunkegymásra

Új hozzászólás