Skip to main content

Hány nyelvet beszélünk?

- 2020. 01. 13.

Én nem, de a nyelvészek… Ők meg tudják becsülni. Pontos számot ne áhítsunk; nyelvek születnek és halnak ki, s gyakran definíciós kérdés csupán, egy-egy dialektus már önálló nyelvnek számít-e. (A portugál, a francia, az olasz eredendően a latin nyelvjárási változatai voltak, s fokról fokra, észrevétlenül önállósodtak újlatin nyelvekké.) Alfonz türelmetlenül sóhajt. Nem így értettem, mondja. Hanem hogy hány nyelvet beszélünk vajon, hogy ennyire nem értjük egymást… Mindenkinek megvan a maga sajátos szóhasználata, nyelvi élményköre, emlékezeti zónája, amelyből merít, ahova megtér. Értesz? Bólintok. Csoda, hogy értem, amit beszél; a barátság csodája.

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában. A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15.)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x