Skip to main content

A negyedik

- 2019. 11. 13.

Mikor először beszélni kezd: nyelve hegyére tolul a világ. Selypítésébe belefér a mindenség, töredelmes szótagjai még mágikus formulák. Második a költő. Mikor betűvetésre adja a fejét, tudása alig több a félrímek botor bölcsességénél. Sokat illendő felejtenie, s csöndig kell tanulnia a poétikát, hogy helyette – egyszer s mindenkorra – másvilágok közöljék nyílt titkaikat. Harmadik az angyal. Mikor a levegő idomaiból szólásra ereszkedik alá: báva hallgatásunkat boldogságos figyelemmé varázsolja. Szélcsendet beszél, szellőt sóhajt. S a gyermek fülébe is súg valamit. Üzenete utóbb versekben visszhangzik. – Ne légy rest a negyediknek lenni.

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában. A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15.)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x