Skip to main content

Osztályrészünk

- 2019. 11. 03.

Réginek régi, de mire is gondolsz? Elrontja a metrumot: „A szelek mérgét nemesen kiálltam”. Az első szótag hosszú kellene, hogy legyen. És az, bólintok. Nem, ingatja magát Alfonz. Más szóval de, bólogatok. A határozott névelő, minthogy az az mutató névmásból alakult ki, eredetileg csak z-s alakban létezett. Korabeli kiadások még jelzik ezt aposztróffal: A’. A költők s az olvasók is eszerint számolták a metrumot. A három szapphói és egy adóniszi sor alkotta szapphói strófa tökéletesnél szebb példája az Osztályrészem alaktana: „Partra szállottam. Levonom vitorlám. / A szelek mérgét nemesen kiálltam. / Sok Charybdis közt, sok ezer veszélyben / Izzada orcám…”

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában. A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15.)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x