Skip to main content

Miért lebbeznénk fel?

- 2019. 06. 13.

Írásban furcsán hat, élő beszédben ne szégyelljük. Az automatát [autómatá]-nak, az elektronikát [elektróniká]-nak ejti valaki? Szíve joga. Nevetésünk is különbözik, beszédmodorunkat miért uniformizálnánk? Ledegradál és beinvesztál, dacára a latin megfelelőknek (de-, in-)? S médiákat mondunk, holott a művelt beszélő tudja: médium a latin egyes számú alak, s a média már többes szám? A műveltség érdekes körülmény, de az anyanyelvi beszélő magyarul beszél, magyar anyanyelvi tudással. Ne kifogásoljuk (fogásoljuk ki? – egyszer talán ez is elterjedhet). Miért ódzkodnánk a szokatlantól, a mástól? Miért ne lehetnénk kedvesebbek egymáshoz és a nyelvhez?

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában. A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x