Skip to main content

Árbóc és búra

- 2019. 04. 13.

Álláspontja homályos, frusztrációit indiszkréció lenne firtatnom. Ám most mintha az új helyesírási szabályzat is ellene fordult volna, leszögezvén a kézenfekvőt: a szabályok előírnak ugyan, de csak miután leírtak egy adott nyelvállapotot. E szellemben igazodik tehát több szó friss ortográfiája az élő alakhoz (árboc > árbóc, biennale > biennálé, bura > búra, rühvel > rühvel vagy rühhel,); avagy a szaknyelvi szokásrendhez (első fokú ítélet > elsőfokú ítélet, fekete doboz > feketedoboz, paraolimpia > paralimpia, szabad vers > szabadvers). Nyelvében él a nemzet? Igen – ha él a nyelv.

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában. A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15. 15.)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x