Skip to main content

Hogyan beszéljünk zöldségeket?

- 2019. 01. 13.

Kik?, értetlenkedem. Akik beszélnek, duzzog. Beszélnek a beszélni nem tudók?, mosolygok. Pari, sali, kovi ubi!, érvel sajátosan barátom. Paradicsom, saláta, kovászos uborka, bólintok. Megértem, tehát nincs veszélyben a kommunikáció sikere. Ujjé, teszem hozzá, mégsem veszítette el a zöldségesek társadalmát anyanyelvi közösségünk! De ez idétlen. Modoros. Gügyögős, tart ki Alfonz. Aki használja, annak nem, nyugtatgatom. Az ügyfélkörnek sem. A nyelv (a beszélő) szeret rövidíteni is, játszani is, újítani is. Néha a hármat egyszerre. Ami érthetetlennek bizonyul, vagy csúfnak találtatik, úgyis kihull az eleven nyelvhasználatból. Fagyizunk mozi előtt?

 

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában.

A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15. 15.)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x