Skip to main content

Kirakós

- 2019. 01. 03.

De MTK, FBI – és MTK-val, FBI-jal. Miért?, tanácstalanodik mellém Alfonz. Lássuk csak, hunyom le a szemem. Ezek mind mozaikszók. De az MTK és az FBI betűszó: az eredeti szavak kezdőbetűi alkotják őket, s a toldalék kötőjellel kapcsolódik. A Mahart és a gyufa („gyújtó fa”) szóösszevonás, a kezdeti elemekből több betűt is fölhasználunk, s tulajdonnévben ilyenkor csak a kezdőbetű lesz nagy. Köznévi betűszóból is sok van: áfa, tao… A CD vagy a WC is köznév ugyan, de idegen eredetükre (compact disc, water closet) a nagybetűs írásmód figyelmeztet. Jóllehet a fonetikusan kiírt változat is szabályos: cédé, vécé. Lol, nyugtázza barátom az elhangzottakat – egy betűszóval.

 

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában.

A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15. 15.)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x