Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Cica, macska, szomszédasszony
Csípős szavak 18.

2018.11.27.nincs hozzászólás

Frigiditas, masturbatio, lesbianismus, coitophobia, priapismus, voyeur – nem a nemi eltévelyedések régi szakkönyvét lapoztam fel, csupán Móricz Zsigmond egyik novelláját.

Az írót felszabadította, hogy az induló Nyugat közölte a merész hangvételű, ám erotikus szempontból „ártatlan” Hét krajcárt. Ezt követően viszont a folyóiratnak küldött jó néhány elbeszélése valósággal hemzseg a szexualitástól. Jó példa erre A cica meg a macska. Vidéki történet, de éppen a táj a legkevésbé fontos benne.

A fiatal ispán nyugtalanul lovagol haza a falujába, lázasnak, hevesnek érzi a vérét, s nem csupán a nyári hőség miatt. Napok óta nem járt otthon. Türelmetlen, ingerült, maga sem tudja, mi a baja. Az olvasó ennyi tünet alapján már alapos okkal sejtheti, hogy az ifjú férjen bizonyára elhatalmasodott a nemi vágy, és közvetlen ingerlés nélkül is merevség lett úrrá nemes szervén, szinte a priapizmus állapotába került. Nem csoda, hogy mielőtt a házuk elé érne, vizet és csókot kérve incselkedik a magát kellető, rőt foltos, fehér cicához hasonló, szépséges szomszédasszonnyal, aki kacéran ugyan, de rendre utasítja.

Semmi baj, mert otthon várja a felesége, aki fekete ruhás, fehér kötényes öltözetében igazán olyan, mint a feketeszőrű, fehér foltos, egerésző házi macska. A konyhában sürgölődő asszonyka némi unszolásra bevisz egy pohár vizet a szobában hűsölő férjének. Az ispán magához húzza nejét, és kedvét töltené rajta, de a frigiditását szigorúsággal leplező, pedáns nő még a gondolatától is irtózik, hogy fényes nappal, dologidőben szeretkezzen, s úrrá lesz rajta a coitophobia. A közelharcnak is beillő birkózásból csellel menekül. Amíg férje az ajtó bezárásával bajlódik, ő átrohan a másik szobába, és a nyitott ablakon át a virágágyásra ugrik, majd átlopakodik a szomszédasszony kertjébe.

A cicaszerű menyecske az egyetlen bizalmasa, be is zárkózik vele a szerszámoskamrába. Az ispánné átöleli a gömbölyű, finom arcú, habtestű parasztasszonyt, s szokás szerint hízeleg neki: „– Mégis, ha olyan kívánatos volnék, mint te vagy, Zsófi.” Érthető, ha barátnője meglehetősen izgatott állapotba kerül. „Keze, keble remegett, szava, lehelete el-elfúlt.” A cica meg a macska összebújnak, és megcirógatják egymást „gyöngéd szeretettel”. Az érzelmi közelségben, a testi vonzódás kifejeződésében nem nehéz észrevenni a leszbikus kapcsolat lehetőségét. Az ispánné a vihar elültéig a bezárt kamrában egyedül akarja megvárni a kedélyek csillapodását, s nagyon furcsa fantáziálásba kezd. „Tulajdon kezének tapintása kéjes vibrálást idéz elő bőrében, s egyszerre csak lázas hőség csap az ajkaira.” Maszturbálással saját magának szerez örömet, „odaadóan, mohón, bágyadt vággyal ereszti ernyedtté magát”. Megértő bizalmasa ezalatt titokban átoson a gyötrődő férjhez, aki kapva kap az alkalmon, és vele akarja befejezni, amit feleségével nem sikerült. Asszonykája éppen ekkorra szedi össze a bátorságát. Józanul felmérve helyzetét eszébe jut, hogy ura visszavárja őt. Kisurran a kamra ajtaján, és odalopódzik szobájuk ablaka alá. Bentről furcsa hangokat hall. Felegyenesedve látja, hogy férje rávetette magát a fehér, idegen cicára, s az összegomolyodva gurul a sarokba, szemét nem bírva levenni az üldözőjéről. A házimacska vadul, megőrülve néz be az ablakon, átváltozva az intim játszadozást megleső, kukkoló voyeurré.

Hja, kiváló megfigyelő és valóban remekíró volt ez a Móricz. Csak vidéken szép az élet!

 

Új hozzászólás