Skip to main content

Porcelánok az elefántboltban

- 2018. 11. 03.

Már helyett márt (a mert –> mer’ alakmódosulást elkerülendő),boltba megyek helyett boltban megyek (aboltba’ voltam változattól ódzkodva), [tejjesen] helyett [teljesen] (a természetesen bekövetkező teljes hasonulást slendriánságnak vélve),sokat olvasok helyett sokat olvasom (az ikes igék iránti, eltévedt  tiszteletből). „Kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot”, írta volt Esterházy. Megfelelő nyelvi tudással, tudatossággal hibát ejteni nem könnyű. De nem is ördöngösség. Inkább angyalian bájos baki. Mintha elefántboltban akarnánk porcelánok lenni. Persze inkább hiperkorrektek legyünk, mint ultratrehányak.

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában.

 A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15. 15.)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x