Skip to main content

Megvédeni a katasztrófát

- 2018. 06. 03.

Ha a katasztrófát nem is, a katasztrófavédelem kifejezést érdemes oltalmunk alá vonni, mosolygok (nem mintha nem tudná megvédeni magát bármi, ami nyelvből van). Mit tölt a töltőtoll? Hova sétál a sétálóutca? A nyelv szereti a tömörséget (a tágasságot is), a beszélők kedvüket lelik mondandójuk kurtításában (bő lére eresztésében is). A katasztrófahelyzetek megelőzése és elhárítása azzal a céllal, hogy életet védjünk, vagyont óvjunk: ilyesféle esszencia rejlik ebben a szóösszetételben, nézek Alfonzra. De ha baj van, kinek volna ideje kibontani egy jelentés minden részletét? Az Egészért forma szavatol mindig.

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megjelent az Inter kiadásában, megrendelhető könyvesboltunkban.

One Reply to “Megvédeni a katasztrófát”

  1. Akkor a katasztrófavédő is jó, mert tömör? Szerintem nem ilyen egyszerű ez a kérdés. A katasztrófaelhárítás persze tényleg hosszabb mint a védelem. Egy szótaggal, két fonémával amelynek ejtésideje a másodperc törtrésze…

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x