Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Egyszemű, óriás
Csípős szavak 8.

2018.01.27.1 hozzászólás

Aki csak valamennyire is tanulmányozta az Odüsszeiát, nem feledheti a leleményes Odüsszeusz és társainak kalandját Polüphémosszal, a hatalmas küklopsszal.

A merész akhájok hazatérő tengeri útjuk során ismeretlen szigeten kötnek ki. A kíváncsi Odüsszeusz menten felderítő útra indul néhány jó emberével. Hamarosan megtudják, hogy a küklopszok földjére érkeztek, ahol a gonosz bennszülöttek nem kedvelik a vendéget, legfeljebb eledelként. A homloka közepén egy szemet viselő szörny, miután beterelte barlangjába kecskéit, juhait, s az ajtóként használt sziklával elzárta a bejáratot, vacsorára és reggelire szőröstül-bőröstül fel is falja a közelében lapulókat. Szerencsére Odüsszeusz a magukkal hozott borral lerészegíti az óriást, és annak élesre faragott husángjával megvakítja a bódultan hortyogót.

Pellegrino Tibaldi: Polyphemus (freskórészlet)

A mitológiának nem csupán szó szerinti, cselekményes olvasata van, az egyes leírások, történések jelképként is felfoghatók. A küklopsz roppant termetű, nagy erejű, egyszemű óriás, akinek torkából csak úgy dől ki a sok bor a mámoros álom közben, annyira ökrendezik kábulatában. Talán nem egészen önkényes gondolat, ha eszünkbe jut, hogy a férfi nemi szervnek különös, sőt vicces elnevezései vannak, mondják kígyónak, gyíknak, és emlegetik egyszemű óriásként is. Nem nehéz belátni, hogy az erő, a nagyság, a szem kivájása után megmaradt nyílás a fej tetején, vagyis a megvakított küklopsz képe fallikus szimbólum, az erőteljesen feltámadó, minden akadályt elpusztító, elsöprő gerjedelem jelképe.

A jelenet egy feketealakos görög vázán.

Amikor Odüsszeusz a küklopsz egyetlen szemébe szúrja a parázson megtüzesített dorong hegyes végét, akár tudja, akár nem, a nemi vágyat öli meg, legyőzve a rájuk támadó szenvedélyt. Lám, a furfangos görögök!

1 hozzászólás

#1 bondor 2018. 02. 26. 15:29:06

egyszemű szörny (szleng szótár): általában nagy méretű férfi nemi szerv

Új hozzászólás