Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

A Béres-dráma
Színház és nyelv 39.

2017.12.25.1 hozzászólás

Az 1980-as években, amikor a kisvárdai nagyállomásról elindultam hazafelé, a családi házak sorából egy kitűnt a többi közül azzal, hogy óriási postaládája volt.

Most már tudom: a sok köszönő- és segítségkérő levélnek kellett a hely. Ez volt Béres József háza. Itt lakott a Béres-csepp feltalálója, az immunrendszer betegségének gyógyítója. Az ő rendíthetetlen hitéről, a cseppek elfogadtatásáért vívott küzdelméről szól Fazekas István A megvádolt című kitűnő drámája. Sokak reményadója és gyógyítója a készítmény, azonban az 1970-es évek közepén a szocialista hatalmasságok megvádolták a kutatót kuruzslással, perbe fogták, el akarták lehetetleníteni, le akarták fizetni. Aczél György azt mondta Béresnek, kérjen akkora összeget, amekkorát akar, csak menjen el az országból. Ő azonban a hazáját választotta, és nemhiába, később győzött az igazság és a kitartás. A ritmusos, izgalmas jelenetváltásokkal teli művet azért is tarthatjuk nagy becsben, mert – ahogy Serfőző Simon írja a könyv fülszövegében – a kortárs magyar vers és széppróza mellett a drámairodalmunk szorult leginkább háttérbe, főleg a máról, közelmúltunkról szóló darabok. Ezt a hiányt pótolja katartikus művével Fazekas István. A 2015-ben, könyv formában kiadott műnek a sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy két színházban is játsszák: Kecskeméten és az Újszínházban.

A kép forrása: montazsmagazin.hu

A nagyrészt valóságos történésen alapuló mű sok szempontból vizsgálható, azonban ezúttal csak egyet emeljünk ki: Milyen volt a szocialista beszédmód a szocializmus korszakának kellős közepén?

Az egyik jelenetben Zoltán, egy fiatal joghallgató készül a másnapi zéhára a kapitalizmus politikai gazdaságtanából. Nem érti. Szemcsák a tanfelügyelő próbál segíteni neki, forgatja a tankönyvet, majd így szól: „Csak bonyolítja és bonyolítja. (Felkiált.) Ki a franc írta ezt a könyvet?  Erdős meg Bertóti. Na, szépen vagyunk! Pont a két… ej! A kommunista Grimm testvérek.” Majd leegyszerűsítve így összegzi a tudnivalót: „A kapitalizmus politikai gazdaságtanának a lényege, hogy a tőkés köcsög. A tőkés azért köcsög, mert mindenáron ki akarja zsákmányolni azt a szerencsétlen prolit. Ennyi.”

Kaponyás bácsi, raktáros, Béres József munkatársa „stílusosan” így jellemzi a szovjet rendszert: „Bezonyisten mondom, ez a muszka rendszer, ez is olyan, mint egy hatalmas nagy tumor. Csak le kéne mán mecceni rólunk valahogy, na!”

Az egyik párbeszédből megtudjuk, hogy Béres Józsefet támadja a szakma: „Azt mondják, hogy jön ahhoz egy vidéki senki, hogy olyat fedezzen fel, amihez megítélésük szerint a szocialista tudományosság meg internacionalista kutatómunka szükséges.”

A szocialista jelző többek szerint is tulajdonképpen fosztóképző volt az egypártrendszerben, gondoljunk csak a szocialista demokráciára, a szocialista realizmusra stb. Minden lehetett szocialista. Így született meg egy óda a szocialista ABC-hez. Szemcsák meséli: „Te, képzeld már, Szalonnán mi történt! Május 1-jén adták át az új ABC-t. Kalász Laci barátomat felkérte a pártbizottság, hogy az alkalomra írjon verset. Persze Laci elfelejtette. Na, Dudla elvtárs elmondta a nagy dörgedelmest, hogy így az internacionalizmus, aztán a konferanszié benyögte a mikrofonba, most pedig felkérjük Kalász Lászlót, településünk nagy költőjét, mondja el a szocialista ABC-hez megírt ódáját. Tekergette a nyakát, hogy jól hallotta-e, aztán nem volt mit tenni, ki kellett mennie a színpadra. Amikor már csak a légy zümmögését lehetett hallani, Laci belekiabálta a mikrofonba: »Kalász László: ABC. Aki Á-t mond, mondjon B-t is, és építsen ABC-t is! Isten éltesse az új ABC-t!«” Ugyancsak Szemcsáktól hallhatunk még egy rendszerkritikus viccet is: „Miért áll a kapitalizmus a szakadék szélén? Hogy jobban lássa a szocializmust.”  Havas elvtárs, az MSZMP kádere szerint Lenin elvtárs mondta: „Keressetek és találtok!” És azt is, hogy: Amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek. De ha nem is ő mondta, minden bizonnyal idézte valamikor. És végül a műből azt is megtudhatjuk, hogy a szocialista jog olyan, ha akarom vemhes, ha akarom, nem vemhes. A jelszót pedig Havas elvtárs adta meg: „Itt nem lehet lacafacázni. A szocializmust építjük.”

A közelmúltat korjelző szavakkal és szituációkkal egy dráma is felidézheti, sőt megismertetheti, amolyan sajátos történelemkönyvnek is tekinthető.

 

1 hozzászólás

#1 Kovács Zoltán 2018. 01. 27. 09:32:53

Fazekas Istvánnak ezt a drámáját Béres címmel játsza az Újszínház! Nagon kiváló az előadás! Elolvastam a könyvet is – nagyon erőzeteljes ez a mű! A nyelvezete valóban rendkívűlien eredeti, a szerző csodálatosan ismeri és használja a magyar nyelvet. A jelenetek filmszerűen vannak megírva, szerintem hatalmas mozifilmet lehetne belőle csinálni! Abban pl. parádésan lehetne kihasználni a színdarab nyelvi sajátosságáait és azt a sajátos humort is, ami jellemzi!

Új hozzászólás