Skip to main content

Érdemes számon tartani — Az ELTE bölcsészkari diáklapjáról, a Pesti Bölcsész Újságról

Ferdinandy György - 2017. 08. 18.

A színes borítón az ELTE Sportközössége ingyenes edzési lehetőségeket kínál, a kar életvezetési tanácsadója pedig ugyancsak ingyenes pszichológiai segélyt. A lap hirdet ezenkívül színpadi előadásokat, kultúreseményeket, és „Nem Oké!” címen – egy ízben – a szexuális zaklatást kifigurázó reklámrajzot.
De lássuk, mi található még ebben az immár két és félszáz számot megért iratban!
Egy izgalmas beszélgetésben Szilágyi Márton professzor elmondja, hogy meglátása szerint évről-évre csökken az általános műveltség a hallgatók körében. „Illene – állítja – arról is tudni, amiről az ember nem tanult.” Az idei januári szám sportrovata érdekes riportot közöl Kapás Boglárkával, és tamáskodó megjegyzéseket fűz a frissen megválasztott amerikai elnök jövőjéről. A lap ugyanakkor gyakran közöl interjút az egyetemi élet kiemelkedő hallgatóival, például színésznő-palántával, rendezőtehetséggel.

Vannak itt aztán színes ismertetések a kulturális életünk eseményeiről, és meglehetősen nyitott – kritikus – beszámolók, többek között Kalmár Balázs, Jene Boglárka, Tóth Melitta és Mészáros Márton tollából. Végül minden számában egy-egy szárnyát bontogató írópalántát is bemutat a Pesti Bölcsész Újság: Vajna Ádám és Hajagos Máté verseit, Lelkes Anna rövidprózáját. Az olvasó találgathatja: túlélik-e ezek a rokonszenves próbálkozások az egyetemi éveket.
Annyi biztos: a Pesti Bölcsész Újság érdekes színfolt gazdag folyóiratkultúránk atlaszán. Érdemes olvasni, számon tartani. És támogatni is, természetesen.

Megjegyzés: A szerző József Attila-díjas szépíró, írást az E-Nyelv Magazinnak szánta. A szerző fotóját Bánkövi Dorottya készítette.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x