Skip to main content

Ernyő és kas

- 2017. 06. 27.

Olyankor mondjuk, ha valaki a gazdagság látszatát akarja kelteni, pedig nincs miből, vagyis játssza a gazdagot, noha urizáló életmódjának nincs fedezete. A régi vásározók, amikor szekerükön áruval teli fedeles kosarat vittek, a szekér fölé ernyőt, ponyvát feszítettek, ezzel óvták a portékát. Ha fenn volt az ernyő, azt jelentette, van áru bőven a szekéren. Egyesek azonban áru híján is felvont ponyvával közlekedtek, csak azért, hogy jólétüket mutassák. Innen a szólás eredete.

Kitartó kutatásaim során azonban rájöttem, hogy ennek a mondásnak van titkos, mélyebb értelme is, amely a valódi tartalmát, igazi jelentését rejti. Az ernyő, mint minden hosszúkás, botféle tárgy, nyilvánvalóan fallikus szimbólum. A kas pedig mint üreges, öblös, kosárszerű tartóeszköz, a női befogadásra, jelen esetben annak hiányára utal. Hiába meredezik kivont kardként a férfi (fenn az ernyő), ha hiányzik a hüvely (nincsen kas), ahová beilleszthetné fegyverét, bizony, kárba vesző, gyötrő érzés így az erekció!

One Reply to “Ernyő és kas”

  1. Elég nagy képzelőerő kell hozzá, mondhatnám freudi és mórickai

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x