Skip to main content

A magyar nyelv napja

- 2019. 11. 01.

Ilyenkor akár egy teljes napon át is gondolhatunk a kitüntetett témára, megnyugtatva itt-ott még lázadó lelkiismeretünket. Aztán vannak a hetek – újabban többnyire valamilyen európai közlekedési ellenőrzés-sorozattal összefüggésben. Biztosan vannak hónapok is, év azonban egészen biztosan. Az ENSZ a veszélyeztetett nyelvek évének kiáltotta ki az idei esztendőt – méltán, mivel a világ nyelvenek jelentős része veszélyeztetett helyzetben van. Észtország pedig az észt nyelv évévé – micsoda szóalak! – nyilvánította ezt az évet. Ez remélhetőleg hatásosabb, mintha csak egy napra korlátozódna a figyelem. Akár ezt is eltanulhatnánk tőlük, mint ahogy a nyelvüket védő törvény megalkotását is.

Mert bár államnyelv, egy független ország nyelve, mégis leselkedik rá – ha nem is ezernyi, de – sok veszély. Csak felsorolásszerűen: a kedvezőtlen demográfiai helyzet, a határon túli magyarság körében a gyorsuló asszimiláció, idehaza a nyelv korlátozott használata (elsősorban bizonyos tudományterületeken), a nyelvi minőség romlása a fiatalság körében és általában a közéletben.

Nálunk egyelőre csak napja van a magyar nyelvnek, holott okunk – mint láttuk – bőven volna arra, hogy legalább egy esztendőt, de még jobb lenne, ha egy egész életet szentelnénk neki.

*

Figyelemfelhívás:

Új fa nő a blogvadonban. Dunántúli, ha nem is mandulafa. Kínálja majd friss termését, de gyökereiben, lombjában őrzi korábbi gyümölcseit is, amelyekből néha – a változatosság kedvéért – válogat. Lesznek köztük verselmények, amelyek nem biztos, hogy versélményekké válnak, lesznek szatirikus írások, többnyire kisebbség- és nyelvpolitikáról, lesznek visszamlékezések évtizedekkel ezelőtti élményekre (s ezekben igyekszem megőrizni nyelvjárásomat), de megfogalmazódik vélemény aktuális kérdésekről is.

Kéthetente tervezem a jelentkezést.

Elérhető: pannonicus.blog.hu

2 Replies to “A magyar nyelv napja”

  1. A magyar nyelvre leselkedő veszélyek leküzdhetők. Mi, a nyelvvel élők küzdjünk a valódi magyar szavak használatáért. A ,,média”, a ,,szelfi”, a ,,portré”, a ,,LOL”, a ,,FOMO”, az ,,on line” nem magyar szó, használatuk nyelvszennyezés. Az Akadémiát meg kell rendszabályozni, hogy magyarul jelenjenek meg a tudományos közlemények. (Szülessen több gyermekünk, unokánk; a határokat pedig légiesíteni kell, ahogy dr. Petru Groza meg az EU ígérte… ha ez nem lehetséges, akkor más megoldás után kell nézni…)

  2. Szívből örvendëk az új köznapló, napló (= blog) elindulásának. Hadd idézzem a nekëm különösen tetsző, gyönyörű és zëngzetës dunántúli nyelvű cikkët:

    Pusztay János: A nyelvjárásru
    Mindën vidiékneg mëgvan a maga nyelvjárássa. Neküng is, itt a nyugoti viégekën. …
    https://pannonicus.blog.hu/2019/11/01/cim-nelkul_874252

    Fël këll szabadítanunk az évszázados kabarényomás alól, újfënt használatba këll vënnünk tájnynyelveinket — ízës kiejtésükkel ëgyütt (például a vendéglátásban; a rádióban és tévében). (Szókincsükből pedig meríthetnek a magyar nyelvtervezők és szókincsfejlesztők.)

    Napjainkban általában gyënge, hiányos a kiejtésgondozás. De ezën is könnyedén segíthetünk korszërű gépi mëgoldásokkal (is).
    1. Tëhát az Á lëgyën Á (në É)…
    2. Az É lëgyën É (në Ē = hoszú nyílt e)…

    (A nëmrégiben mëgjelënt Nagy magyar tájszótárt mintha nëm különösebben érdëkëlné a kiejtés… Kár…)

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x