Skip to main content

Következzék az eszem-iszom!

- 2018. 12. 03.

Ez persze csak annak veszteség, aki ismeri a jelenséget. De ha ismeri, s elveszíteni sajnálná, nyilván él vele – azaz mégse veszteség neki, se senkinek. Hogy következzen helyett azt tudja mondani: következzék, s alszok helyett azt: alszom. E régiesen, irodalmiasan választékos forma állandósult amúgy az eszem-iszom főnévben (melynek nincs eszek-iszokalakváltozata). De ellenkező példa is eszünkbe juthat. A nevezetes kivétel: könyörgöm, mondjuk többnyire, nem pedig könyörgök, jóllehet a könyörög nem ikes ige. De egy valamikori hiperkorrekciós elszántság, avagy az esdeklés különnemű lelkisége létrehozta, megtartotta. Váljék egészségünkre!

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában.

A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15. 15.)

One Reply to “Következzék az eszem-iszom!”

  1. Az „Eszem iszom lakodalom.” szólásban az „eszem” evős, az „iszom” ivós jelentéssel, jelzős szerkezet a „lakodalommal”, vagyis nem Esz1. igei állítmány szerintem.
    Az „ivós ember” sokat iszik jelentésű, és talán az „evős” is bírt „sokat evő” jelentéssel amikor a szólás keletkezett.

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x