Skip to main content

Időzés a hídon

- 2018. 11. 13.

Talán egyedül az esztétikum képes legyőzni az időt. Hans Robert Jauss „hermeneutikai hídnak” (az értelmezés hídjának) nevezte ezt a jelenséget. – A gondolat annyira meggyőző, hogy még a fonákja is igaznak rémlik; a régiség nyelvét pusztán régisége miatt is: szépnek találjuk. Lehet, hogy az Ómagyar Mária-siralom elemi hatása vagy a lírai erő Rimay János verseiben legalább annyira köszönhető az időnek, mint a költészetnek? A Zabhegyező című regény újrafordítása Rozsban a fogó címmel vagy Nádasdy Ádám korszerű Dante- és Shakespeare-magyarításai talán ezért is keltenek vitát? Mert – fölégetve ama hidat – megfosztanak az időtől?

 

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában.

 A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15. 15.)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x