Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Bevezető

2021.03.26.nincs hozzászólás

Bár az oltakozik ige már több mint egy évtizede felbukkant, 2019-ben szótároztuk is (fölvettük az Új szavak, kifejezések című szótárunkba), a 2020-ban kirobbant koronavírus-járvány kapcsán újra előkerült.

És bár több nyelvész, több alkalommal leírta róla szakmai véleményét, ennek ellenére a közbeszédben sokan szakmai alapon ítélik el – holott ezt semmi nem támasztja alá. Az érthető, hogy valakinek egy szó nem tetszik, ezzel nincs mit tenni, nem kell használni. Lehet helyette azt mondani, hogy beoltatja magát, sőt azt is, hogy fölveszi az oltást. De az oltakozik nyelvtani és jelentéstani szempontból hibátlan. Ne nem kell bántani.
Három nyelvész (Balázs Géza, Lengyel Klára és Horváth László) írását adjuk itt közre egyetlen szóról. Több oldalról közelítenek, de végül hasonló következtetésre jutnak. A Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda egyik munkatársa, Minya Károly a Magyar Nemzetben szólt hasonló módon az oltakozik igéről, erre is felhívjuk az érdeklődők figyelmét: Minya Károly: Oltakozik. Magyar Nemzet, 2021. január 22. https://magyarnemzet.hu/lugas-rovat/oltakozik-tobben-megkerdojelezik-helyes-e-a-kifejezes-9263399/
A lapszámot Covid-graffitikkel illusztráltuk. A képek egy péceli és egy biatorbágyi felhagyott katonai bázison készültek (kép: BG, 2020)

Új hozzászólás