Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások
Balázs Géza

Társadalmi kísérlet – a nyelv felől Tetten ért szavak 135.

2020.07.10.nincs hozzászólás

„Globális kísérlet zajlik a társadalom lassú átalakítására” mondja Székely János szombathelyi megyéspüspök a rádióban (Karc FM, Hangoló, 2020. június 20.).

A beszélgetés összefoglalójából: „egy erőszakos tendenciáról van szó, amely mögött még gazdasági érdekek is húzódnak, így a normál élettér kezd beszűkülni. Az ideológia ugyanis az egész társadalmat átformálná, kezdve a leginkább befolyásolható fiatalokkal, ezért már az óvodákban is megjelent. Emlékeztetett, hogy egyes vélemények szerint a gyerekeket nem szabad kifejezetten fiúsan vagy lányosan nevelni és szükség van külön érzékenyítő programokra, illetve azt is szorgalmazzák, hogy szüntessék meg az apa és anya szavakat, helyettük vezessék be az egyes és kettes szülő fogalmát. Székely János kiemelte: a keresztény, konzervatív emberek ezt a folyamatot szeretnék megállítani, vagy legalábbis mederbe terelni, de nem úgy, hogy bárki fölött ítélkeznének. Az ugyanis Isten dolga. Székely János arra hívta fel a figyelmet, hogy a genderlobbi a toleranciát hirdetve támadja folyamatosan a legszentebb keresztény értékeket…”

„Ha végigtekintünk az emberiség történelmén, azt látjuk, hogy minden társadalomnak, beleértve a legegyszerűbb törzsi szerveződést is, volt szakrális alapja” írja Salamon Konrád történész Facebook-oldalán. „Egyedül a keresztény vallásra és erkölcsiségre alapozott európai civilizáció kísérletezik a francia forradalom óta azzal, hogy Isten nélküli társadalmat teremtsen. Következmény: az ösztönök mindenáron való kielégítésére törekvő, ám mégis boldogtalan élet. Felbomlóban a társadalom és csökken a születések száma. Tehát nincsenek társak, akikkel együtt… és nincsenek jövőt jelentő gyermekek, akikért… S bármennyire is tagadják, e kettő az emberi élet lényege és értelme. Gondolkodjunk el Voltaire nagyon is időszerű kijelentésén: Ha nem létezne Isten, ki kellene találni”.

Új hozzászólás