Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Bővülő keresztnévtárunk
Szó szót követ 12.

2020.04.7.nincs hozzászólás

Tavaly közel 130 új név került az adható nevek listájára. Egyre többször lepődhetünk meg a játszótereken, az óvodákban, hogy milyen új(szerű) neveket viselnek a gyermekek.

E havi kérdésünk így szólt:

Egyetért azzal, hogy a szülők egyre nagyobb listából választhatnak nevet gyermeküknek? Ön szerint megáll egyszer ez a növekvő tendencia? Lesznek ma népszerű nevek, amelyek teljesen eltűnnek?

Raátz Judit főiskolai docens • Eötvös Loránd Tudományegyetem; tudományos főmunkatárs • Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet (Budapest)

A nevek elfogadásával foglalkozó Utónévbizottság tagjaként, válaszolok: igen, egyetértek azzal, hogy a lista bővüljön. 2019-ben is 70 új női és 58 új férfinév került föl az adható nevek listájára. A növekedését természetesen a divat, de egyéb igények is okozzák. Ez a tendencia, nem hiszem, hogy a közeljövőben megállna, ugyanis egyre kisebb születésszám mellett a névkérelmek száma nem csökken, sőt, inkább nő. Talán teljesen nem fognak eltűnni a népszerű nevek, inkább egy „klasszikus” név alakváltozatai válnak gyakoribbá. Ilyen pl. a Mária, amely a leggyakoribb női név hazánkban. De ezt a nevet viselők száma évente kb. 30 ezerrel csökken. Az újszülöttek száz leggyakoribb női nevét tartalmazó listában már évek óta nem található meg, viszont megjelentek az alakváltozatai: a Maja, Mira, Mia.

Rácz Anita intézetigazgató egyetemi docens • Debreceni Egyetem (Debrecen)

A keresztnévlista gyarapodását nem tartom rossz dolognak. A névkincs mindig is kulturális kérdés volt. Bár az utónévadásra vonatkozóan engedélyezett névlista sokáig nem létezett az országban, valamiféle népszerűségi listák az írott források alapján megállapíthatók. Az idők során ez a lista úgy alakult, ahogyan azt a történelem által kiváltott kulturális változások alakították. Az utónevek között éppúgy volt mindig divatos és kevésbé divatos, mint például az öltözködésben. És ahogyan az ruházkodásban változik a divat, úgy megtörténik ez a keresztneveknél is: megjelennek újdonságok, ám egy idő után visszatérnek a régen divatos jelenségek. Mértéktelen növekedésre nem számítok a nevek terén. Az pedig, hogy mely nevek tűnnek el majd, megjósolhatatlan. Jól látható ugyanakkor, hogy a „klasszikus” keresztnevek gyökere oly mélyen beágyazódott a társadalomba, hogy több száz év alatt sem tűntek el, csak időnként visszaszorultak.

Slíz Mariann egyetemi docens, Fercsik Erzsébet vendégtanár, N. Fodor János adjunktus, Homoki-Mozga Evelin tudományos segédmunkatárs, Varkucs Róbert magyartanár válaszát az Édes Anyanyelvünk 2020/2. számában olvashatják.

 

Új hozzászólás