Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Bővülő keresztnévtárunk
Szó szót követ 12.

2020.04.7.nincs hozzászólás

Tavaly közel 130 új név került az adható nevek listájára. Egyre többször lepődhetünk meg a játszótereken, az óvodákban, hogy milyen új(szerű) neveket viselnek a gyermekek.

E havi kérdésünk így szólt:

Egyetért azzal, hogy a szülők egyre nagyobb listából választhatnak nevet gyermeküknek? Ön szerint megáll egyszer ez a növekvő tendencia? Lesznek ma népszerű nevek, amelyek teljesen eltűnnek?

Raátz Judit főiskolai docens • Eötvös Loránd Tudományegyetem; tudományos főmunkatárs • Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet (Budapest)

A nevek elfogadásával foglalkozó Utónévbizottság tagjaként, válaszolok: igen, egyetértek azzal, hogy a lista bővüljön. 2019-ben is 70 új női és 58 új férfinév került föl az adható nevek listájára. A növekedését természetesen a divat, de egyéb igények is okozzák. Ez a tendencia, nem hiszem, hogy a közeljövőben megállna, ugyanis egyre kisebb születésszám mellett a névkérelmek száma nem csökken, sőt, inkább nő. Talán teljesen nem fognak eltűnni a népszerű nevek, inkább egy „klasszikus” név alakváltozatai válnak gyakoribbá. Ilyen pl. a Mária, amely a leggyakoribb női név hazánkban. De ezt a nevet viselők száma évente kb. 30 ezerrel csökken. Az újszülöttek száz leggyakoribb női nevét tartalmazó listában már évek óta nem található meg, viszont megjelentek az alakváltozatai: a Maja, Mira, Mia.

Rácz Anita intézetigazgató egyetemi docens • Debreceni Egyetem (Debrecen)

A keresztnévlista gyarapodását nem tartom rossz dolognak. A névkincs mindig is kulturális kérdés volt. Bár az utónévadásra vonatkozóan engedélyezett névlista sokáig nem létezett az országban, valamiféle népszerűségi listák az írott források alapján megállapíthatók. Az idők során ez a lista úgy alakult, ahogyan azt a történelem által kiváltott kulturális változások alakították. Az utónevek között éppúgy volt mindig divatos és kevésbé divatos, mint például az öltözködésben. És ahogyan az ruházkodásban változik a divat, úgy megtörténik ez a keresztneveknél is: megjelennek újdonságok, ám egy idő után visszatérnek a régen divatos jelenségek. Mértéktelen növekedésre nem számítok a nevek terén. Az pedig, hogy mely nevek tűnnek el majd, megjósolhatatlan. Jól látható ugyanakkor, hogy a „klasszikus” keresztnevek gyökere oly mélyen beágyazódott a társadalomba, hogy több száz év alatt sem tűntek el, csak időnként visszaszorultak.

Slíz Mariann egyetemi docens, Fercsik Erzsébet vendégtanár, N. Fodor János adjunktus, Homoki-Mozga Evelin tudományos segédmunkatárs, Varkucs Róbert magyartanár válaszát az Édes Anyanyelvünk 2020/2. számában olvashatják.

 

Új hozzászólás