Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Koronavírus és beszédtémák
Léleknyelv 16.

2020.03.29.nincs hozzászólás

A Magyarországon március eleje óta tartó koronavírus-járvány új nyelvi fordulatokat hozott. A jó tanácsokat az aggodalom váltotta ki, a viccelődést, a humort a félelem legyőzésének vágya.

A járvány kialakulásától kezdve az egyik legfontosabb közlés, tanács: Maradj otthon! Változataiban megjelenik a tegező forma, a többes számú magázó alak (Maradjanak otthon!). Megjelenik hashtagként: #maradjotthon, #maradjszepenotthon, #maradjotthonfesztival (Maradj otthon! fesztivál) a közösségi oldalakon. Jó szándékkal teszik a művészek a dolgukat, hogy az otthon maradók számára értékes szórakozást nyújtsanak. Sokan a profilképüket egészítik ki ezzel a tanáccsal, de nemcsak magyarul, hanem angolul is: StayAtHome. Az otthon hasznosan eltöltött időre ösztönöznek az Olvass otthon! Maradj otthon és olvass! szlogenek is. A mit olvass problémára sok kiadó kínál megoldást, mert az interneten elérhetővé tették a kiadványaik jó részét, illetve egy hónapra teljes hozzáférést engednek a felhasználóknak. Sőt a múzeumok virtuális sétára hívják a látogatókat. Miközben folyamatosan halljuk ezt a tanácsot, felszólítást a kijárási korlátozás bevezetése óta, gondolnunk kell azokra is, akik ezt nem tehetik meg. Egy orvos ismerősöm ezt a szöveget választotta a képéhez: #ICannotStayAtHome,I’mADoctor! (Nem maradhatok otthon, orvos vagyok). De az ápoló, tűzoltó, bolti eladó stb. is kiírhatja a maga foglalkozását. Köszönet nekik a munkájukért.

Az otthoni munka elrendelésekor az angol home office kifejezés mindennapossá vált a magyarban. Számtalan tanácsot olvashatunk arról, hogyan végezzük otthon a munkát, de igen nehéz otthonról dolgozni, ha közben 2 iskolás gyerekkel és egy óvodással kell a feladatokat elvégezni, ebédet főzni… Az ilyen családokban a home office éjszaka működik.

Az internetes folklór is kitesz magáért, hogy elűzze a félelmet. A korona szóra alkotott vicces szövegek, képek szórakoztatóak, a jobb hangulat megteremtését szolgálják, csak egy példát közlök:

Az elköszönési szokások is változnak. A megszokott elköszönések közé bekerült a Vigyázz magadra, magatokra!, mert valódi jelentését átéljük azzal, hogy magunk is tehetünk a járvány lassításáért a távolság megtartásával, a kijárási szabályok elfogadásával, a maszk viselésével, a gyakori kézmosással. A mondás így értelemszerűen új változatban is szól: Vigyázzunk egymásra!

#maradjotthon, #vigyázzunkegymásra

Új hozzászólás