Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások
Balázs Géza

Közösségért felelős médiát szeretnénk Tetten ért szavak 131.

2020.03.10.nincs hozzászólás

Balázs Gézát kérdezi Herczeg Zsolt (2017)

A 2017-ben készült interjút a 2020. április 24-én Egerben megrendezendő sajtónyelvi konferencia kapcsán idézzük fel. Álom egy közszolgálati médiáról tartok ott előadást.

„Minden évben első nyári programként a DUE-tábor kerül bele a noteszembe” – mondta a DUE Online-nak dr. Balázs Géza nyelvészprofesszor, a DUE és a médiatábor egyik alapítója. Interjú.

– Minek tudod be, hogy a DUE-tábor túlélt harminchét évet, két társadalmi és gazdasági rendszert, vagy féltucat kormányt, másfél médiaháborút, illetve legalább egy, de inkább két kommunikációs forradalmat?

Csodának. Komolyra fordítva: a DUE nem a semmiből alakult, hanem megelőzte egy hétéves, szinte napi társadalmi munka: a nyári diákrádiós táborok szervezése. Ezekben remek csapat forrt össze, s ők lettek a DUE alapítói. A másik titok a sokféleség: a DUE-ban fiatalok és idősebbek, bölcsészek és műszakiak, iskolások és dolgozó emberek vannak együtt. Ez a sokféleség sokféle világ, értékrend, magatartás megismerését és tolerálását hozza magával. A DUE mindig fontosnak tartotta a közösségi érzést, szerintem ez az alapja mindennek. Ha van közösség, akkor az átél minden konfliktust. Természetesen voltak összezördülések, konfliktusok, válások, de a DUE mindig kijött belőle.

– A DUE politikamentes szervezet, annak ellenére, hogy a tagjai és vezetői nagyon sokfélék. És valamiért, valamitől mégis működik. Én sosem tudtam találóan megfogalmazni, hogy mi ez a valami. Téged kérlek arra, hogy próbáld meg!

Akik közösen, régen és kitartónak dolgoznak nemes eszmékért, célokért, azokat nehezebb politikai kérdésekben összeugratni. A politikának alapvetően a napi ügyekre kell összpontosítania (a jó politika persze közben rendelkezik hosszú távú elképzelésekkel is), egy társadalmi szervezet megteheti, hogy túllép a napi politikán. Ha pedig túllépünk, vége a magyar társadalmat annyira jellemző megosztó magatartásnak, és tudunk együtt dolgozni.

– Mindig a DUE-feelingre hivatkozunk, de mi, nem tudósunk nem vagyunk jók a definícióalkotásban. Neked mit jelent a DUE-feeling? Van rá meghatározásod?

Ha DUE-érzést mondanál, az jobban tetszene a nyelvésznek. A DUE-érzés = tehetségkibontakoztatás, alkotás, egymás támogatása, közösség. Ebben teljesen elfogadom az általad alkotott szlogent: közösség-tehetség-barátság. És az a jó, hogy mindezt nem csak a jelszavak szintjén tudjuk megvalósítani. Egyébként mi is tanultuk valahol: a hetvenes évek diákrádiós táboraiban (ezek szervezői máig az interneten tartják a kapcsolatot egymással).

– Számodra általában melyek egy tábor legjobb és legrosszabb pillanatai?

Életkoromnál fogva én már kicsit távolodom, de azért még mindig az év legszebb napjai közé tartozik a DUE-tábor, s egyetlen kivételével valamennyiben ott is voltam. Fölemelő pillanat a tábornyitás, a legjobb pillanatok azok, amikor szívhez szóló alkotások születnek (szöveg-hang-kép-film), és látom, hogy ez megfogja a többieket. A legnehezebb az, amikor látom, hogy a végén sokan könnyeznek. A legrosszabb az, amikor azt tapasztalom, hogy a mi közszolgálati étoszunknak (művelődési, művészeti, etikai alapelveinknek) nem megfelelő műsorok születnek. Mi a közösségért felelős médiát szeretnénk felmutatni, nem a puszta szórakoztatást vagy öncélú ökörködést.

– Mi az, amit – bármi is változik a világban és a DUE-ban – sohasem hagynál kikopni, kihagyni a táborból?

Az előző válaszban megfogalmazott étoszt. És azt a hozzáállást, hogy elfogadjuk a másik igazságát is, akkor is, ha esetleg fáj.

– Van olyan szokásunk, jelenségünk, netán programunk, amit viszont szíved szerint kidobnál a kukába?

Mai táborozóink többsége a kereskedelmi médián nőtt föl, ennek a felszínességét, harsányságát a kapun kívül hagynám. Az idei táborban erősen feltűnt, hogy táborozóink egy része mennyire függ az okostelefonjától. Éppen médiatáborban nem lehet, de ha lehetne, akkor a tábor tíz napjára kikapcsoltatnám a mobiltelefonokat és az internetet. Táborozóink némi átmeneti fájdalom után egy csodálatos, emberi világot fedeznének föl. Ja, és kidobnám a diszkót, de ha ezt leírod, akkor félek, hogy inkább engem dobnak ki.

– Mi az, ami (már) nincs jelen a táborban, de szerinted vissza kellene hozni?

Minden hagyományos művelődési forma érték, nem hagynám veszendőbe. Olyan alapvető formákra gondolok, mint az írás és az olvasás. A közérthető felolvasás. Te nem is emlékszel, de első táborainkban reggelenként programszerűen közösen énekeltünk! Ezekre utalunk a táborban, de hát nincs idő. Könyvet és újságot évek óta senkinek a szobájában nem látok. És visszahoznám a nyolcvanas-kilencvenes évek tábortüzeit, amikor csak beszélgettünk, esetleg gitár mellett énekeltünk. Szép gyalogos kirándulásokat is tettünk: Somogyban, Bakonyban, Gerecsében, csónaktúrát a Holt-Tiszán, hajókáztunk a Körösön. Ezeket is visszahoznám, mert a lap- és műsorkészítés mellett ezek ez élmények meghatározzák az életünket.

– Biztos vagyok benne, hogy a harminchetedik DUE-táborban is ott leszel. Mi hoz vissza?

Összetett érzés: a múlt, a jelen és talán a jövő. A már meglévő barátokkal való kötetlen együttlét, a kíváncsiság, hogy milyen új tehetségekkel ismerkedhetek meg, s a jövő: ami talán nincs veszve, bár inkább azt gondolom, hogy igen. De cselekedni mindenképpen most kell, feladni tilos. Minden évben első nyári programként a DUE-tábor kerül bele a noteszembe.

Forrás:

https://www.due.hu/hir/1543/kozossegert-felelos-mediat-szeretnenk

Új hozzászólás