Pusztay János

Puszay János

Halmai Tamás

Halmai Tamás

Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Kóródi Bence

Kóródi Bence

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán

Minya Károly

Minya Károly

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Hagyjál lógva!
Csípős szavak 28.

2019.10.27.nincs hozzászólás

„Édesapám, Ilosvay Selymes Pál idén töltötte be 90. életévét.

Bár folyamatosan kutat, de a rendszeres publikálást már nem tudja vállalni. Arra kért, hogy folytassam megkezdett sorozatát. Magamról: ifj. Ilosvay Selymes Pál vagyok, Budapesten születtem (1969), több évig dolgoztam több beosztásban a budapesti konzervgyárban, jelenleg egy kereskedelmi kft. alkalmazottja vagyok. Szabadidőmben helytörténettel és művelődéstörténettel foglalkozom, a magyar nyelv szerelmese vagyok.”

Ifj. Ilosvay Selymes Pál

Hagyjál lógva! (Haggyá’ má’ lógva!) mondja fiú és leány, s ez annyit tesz: hagyjál békén, ne piszkálj, hanyagolj, szállj le rólam…

Kép: A természet erotikus játéka (ISP)

De miért lógva? A szóláseredet-kutatóknál nem találtam adatot. Ezért magam kerestem rá választ. A legegyszerűbb magyarázat a hímvessző állásával – nyugalmi és izgalmi állapotával – hozhatja kapcsolatba a szólást. Mit mond erről a felvilágosító könyv? „A penis, amennyiben a férfi nincs izgalmi állapotban, lelóg. (…) A penis megmerevedését a nemi izgalom okozza…” (Benjamin Spock: Tinédzserek könyve. Medicina, Budapest, 1975. 161—162). Vagyis a pénisz (hímvessző) állapota: lógó – megmervedő a szólás képi alapja. Ha valaki azt szeretné, hogy ne piszkálják, ne ingereljék (legyen bármilyen jellegű, de persze főleg szexuális indíttatású), akkor mondja: hagyjál lógva.

A szólás tehát szexuális eredetű, de manapság bármilyen izgatás elhárítására szolgál. Függetlenül attól, hogy az illető férfi-e vagy nő.

Új hozzászólás