Skip to main content

A „hasznos szép”

- 2019. 04. 03.

Ekképp megvédeni sincs kitől. A „hagyományőrzés” szerencsétlen terminus: olyasmit konzerválnánk halott anyaggá, amit csak az eleven használat, a szakadatlan megújulás tarthat életben. Ha pedig nem, hát nem. A nyelvőrködő nyelvművelés is ezért oly kétséges művelet, minden szíves jó szándék dacára. Persze a másik véglet, a nyelv (bármely nyelv!) kincses gazdagságának elmellőzése is zsákutcás kaland. A bőséges szókincs, a nyelvi tudatosság, az árnyalt kommunikáció önismeretünket is reflexívvé finomítja, kritikai gondolkodásunknak is kedvez, érzelmi intelligenciánknak is áldás. Írni, olvasni, beszélni: jó. A „hasznos szép” (Takáts Gyula) eszméjét kimerítően az.

Halmai Tamás: Alfonz, a barátom. Korrektorglosszák című kötete megrendelhető az e-nyelv.hu könyvesboltjában. A könyvről megjelent ismertetések: Grétsy László: Halmai Tamás korrektorglosszái (Édes Anyanyelvünk, 2018/4. 18.), Minya Károly: Korrekt troll. Felszabadulni nyelvhasználati kétségeink és kötöttségeink alól. (Magyar Idők, Lugas, 2018. szept. 15. 15.)

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x