Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Bartók és a Genesis
Levelek a Borostyánkőútról 64.

2018.08.1.nincs hozzászólás

A Teremtés könyve, illetve maga a teremtés sok művész érdeklődését felkeltette.

Most nem akarok kitérni az összes művészeti ágra, de azért – nem csak mellékesen – megemlítem, hogy a legújabb magyar képzőművészetben figyelemre méltók például Szalay Lajos tollrajzai, Gábos József kilenc részes fekete-fehér sorozata, Kováts Borbála Kert című hat részes sorozata, amelyeket mind a genezis ihletett meg. De említhetem Bogdán Árpád Genezis című filmjét is, amely a romagyilkosságok tragédiáját dolgozza fel.

A genezis a zeneművészetet sem hagyta érintetlenül. 1945-ben született meg a Genezis szvit, egy hét tételes kompozíció zenekarra, kórusra és narrátorra – több zeneszerző együttműködésével. Az ötlet Nathaniel Shilkret fejében született meg, aki minden tételre más-más zeneszerzőt kért fel. Az első tétel – Prelude – Earth was without form – megkomponálására Bartók Bélát kérte fel egy 1945. augusztus 1-jén írt levélben. A tétel zongorakivonatának 1945. szeptember 1-jére, a hangszerelésnek szeptember 20-ra kellett volna elkészülnie.

Végül is az alkotás megszületését Bartók betegsége akadályozta meg. Így lett az első tétel komponistája Arnold Schönberg. (A második tételt az ötletgazda Nathaniel Shilkret, a záró, 7. tételt Igor Stravinsky szerezte.) A szvit ősbemutatójára 1945. november 18-án került sor Los Angelesben.

Bartók és a genezis azonban a közelmúltban többször is összekapcsolódott, mégpedig a Bartók rádióban, amikor egy Bartók-mű beharangozása után a genezis nevű műtrágya reklámját sugározták. Hát, tudom, hogy élni kell, s a reklám segíthet a rádiónak is (túl)élni, de azért mégis… (vagy inkább mégse, bár de gustibus non est disputandum).

 

Új hozzászólás