Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Egyszemű, óriás
Csípős szavak 8.

2018.01.27.1 hozzászólás

Aki csak valamennyire is tanulmányozta az Odüsszeiát, nem feledheti a leleményes Odüsszeusz és társainak kalandját Polüphémosszal, a hatalmas küklopsszal.

A merész akhájok hazatérő tengeri útjuk során ismeretlen szigeten kötnek ki. A kíváncsi Odüsszeusz menten felderítő útra indul néhány jó emberével. Hamarosan megtudják, hogy a küklopszok földjére érkeztek, ahol a gonosz bennszülöttek nem kedvelik a vendéget, legfeljebb eledelként. A homloka közepén egy szemet viselő szörny, miután beterelte barlangjába kecskéit, juhait, s az ajtóként használt sziklával elzárta a bejáratot, vacsorára és reggelire szőröstül-bőröstül fel is falja a közelében lapulókat. Szerencsére Odüsszeusz a magukkal hozott borral lerészegíti az óriást, és annak élesre faragott husángjával megvakítja a bódultan hortyogót.

Pellegrino Tibaldi: Polyphemus (freskórészlet)

A mitológiának nem csupán szó szerinti, cselekményes olvasata van, az egyes leírások, történések jelképként is felfoghatók. A küklopsz roppant termetű, nagy erejű, egyszemű óriás, akinek torkából csak úgy dől ki a sok bor a mámoros álom közben, annyira ökrendezik kábulatában. Talán nem egészen önkényes gondolat, ha eszünkbe jut, hogy a férfi nemi szervnek különös, sőt vicces elnevezései vannak, mondják kígyónak, gyíknak, és emlegetik egyszemű óriásként is. Nem nehéz belátni, hogy az erő, a nagyság, a szem kivájása után megmaradt nyílás a fej tetején, vagyis a megvakított küklopsz képe fallikus szimbólum, az erőteljesen feltámadó, minden akadályt elpusztító, elsöprő gerjedelem jelképe.

A jelenet egy feketealakos görög vázán.

Amikor Odüsszeusz a küklopsz egyetlen szemébe szúrja a parázson megtüzesített dorong hegyes végét, akár tudja, akár nem, a nemi vágyat öli meg, legyőzve a rájuk támadó szenvedélyt. Lám, a furfangos görögök!

1 hozzászólás

#1 bondor 2018. 02. 26. 15:29:06

egyszemű szörny (szleng szótár): általában nagy méretű férfi nemi szerv

Új hozzászólás