Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

A puli interkulturális térben

2017.12.1.3 hozzászólás

Nemzeti kincseink között kilenc magyar kutyafajta is megtalálható. A vizsla, az agár és a komondor fajták mellett a puli a legismertebb pásztorkutya.

A magyarság őseinek segítőiként a pulik csodálatos múltat tudhatnak magukénak. A leleményes terelőkutya hosszú időn átívelő múltja során szorgalmának, találékonyságának és temperamentumának köszönhetően munkakutyából családi kedvenc és sportkutya vált. A végtelenül barátságos és családkedvelő jellem karöltve a gondos tenyésztői összefogással és törődéssel olyan egyedi jelképet alkotott meg a puli képében, amely által ez a magyar fajta határainkon is túljutott, s számtalan család kedvencévé vált. Legendás szőrköntöse, intelligenciája és egyedi hűsége ismert és elismert sok európai országban, de az USA államaiban is. Eltérés tapasztalható azonban a puli hazai és határainkon túli megítélésében: amíg mi magyarok az állatok között a legjellegzetesebb magyar szimbólumként a pulit tartjuk számon, megbecsüléssel és belső értékeinek elismerésével fordulunk felé. Ezzel szemben a külföldiek kifejezetten divatcélból keresik, gyakran csak a kuriózumnak számító „köntöse” miatt tesz szert nagy érdeklődésre; ugyanakkor a tulajdonosoktól visszakapott véleményekből a tenyésztők a puli jellemzőinek pozitív fogadtatásáról is számot adnak. Korunkban a szőrpamacs-szerű játékfiguráknak nagy a keletje (állítólag nyugtatólag hatnak az emberre), e hiedelem is népszerűsítheti a puli iránti vonzalmat.

Az egykoron mezőgazdasági értékkel rendelkező puli képe az élet különböző területein – kezdve a technika szerteágazó területétől a reklámmarketing fortélyaival bezárólag – számtalan tervezőt ihletett meg, és vált általuk ismertté interkulturális kontextusban. Az 1980-as években Francia piacra egy hódmezővásárhelyi tervező és gyártó cég alkotta meg a „Puli” márkanevű apró, de annál fürgébb gépjárművet, felismervén a puli pörgő, pattogó mozgását. (1. kép) A magyar holdkutatás csoportja „Puli” elnevezésű holdjáró prototípusa szintén ennek a kutyafajtának találékonyságát sugallja. Gyors és fürge, semmilyen akadály nem állhat az útjába. (2. kép) Több nemzetközi takarítóeszközöket gyártó cég a puli zsinóros függönyszerű köntösét használja fel termékei népszerűsítéséhez. (3. és 4. kép) A puli hűsége és gazdája iránti odaadása ihletett meg több tengerentúli italgyártó vállalatot is (Budweiser és Dr Pepper).  (5. és 6. kép)

3 hozzászólás

#1 Liza 2018. 01. 2. 10:00:58

Javaslom figyelembe venni Kapitány Ágnes és Gábor magyarságszimbólumok című munkáját, ott felmérés is van a kutyafajáról, köztük a puliról.

#2 Joó János 2018. 01. 2. 10:01:32

Ne feledkezzünk el Fekete István Bogáncs c. remek regényéről

#3 Szabó Kálmán 2018. 01. 3. 09:54:47

Az egy kicsit elszomorít. hogy a puli divatcikk lett.

Új hozzászólás