Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Érdemes számon tartani — Az ELTE bölcsészkari diáklapjáról, a Pesti Bölcsész Újságról

2017.08.18.nincs hozzászólás

Mészáros Márton főszerkesztő a csinos, huszonnégy oldalas folyóirat élén hónapról-hónapra összefoglalja az új szám tartalmát.

A színes borítón az ELTE Sportközössége ingyenes edzési lehetőségeket kínál, a kar életvezetési tanácsadója pedig ugyancsak ingyenes pszichológiai segélyt. A lap hirdet ezenkívül színpadi előadásokat, kultúreseményeket, és „Nem Oké!” címen – egy ízben – a szexuális zaklatást kifigurázó reklámrajzot.
De lássuk, mi található még ebben az immár két és félszáz számot megért iratban!
Egy izgalmas beszélgetésben Szilágyi Márton professzor elmondja, hogy meglátása szerint évről-évre csökken az általános műveltség a hallgatók körében. „Illene – állítja – arról is tudni, amiről az ember nem tanult.” Az idei januári szám sportrovata érdekes riportot közöl Kapás Boglárkával, és tamáskodó megjegyzéseket fűz a frissen megválasztott amerikai elnök jövőjéről. A lap ugyanakkor gyakran közöl interjút az egyetemi élet kiemelkedő hallgatóival, például színésznő-palántával, rendezőtehetséggel.

Vannak itt aztán színes ismertetések a kulturális életünk eseményeiről, és meglehetősen nyitott – kritikus – beszámolók, többek között Kalmár Balázs, Jene Boglárka, Tóth Melitta és Mészáros Márton tollából. Végül minden számában egy-egy szárnyát bontogató írópalántát is bemutat a Pesti Bölcsész Újság: Vajna Ádám és Hajagos Máté verseit, Lelkes Anna rövidprózáját. Az olvasó találgathatja: túlélik-e ezek a rokonszenves próbálkozások az egyetemi éveket.
Annyi biztos: a Pesti Bölcsész Újság érdekes színfolt gazdag folyóiratkultúránk atlaszán. Érdemes olvasni, számon tartani. És támogatni is, természetesen.

Megjegyzés: A szerző József Attila-díjas szépíró, írást az E-Nyelv Magazinnak szánta. A szerző fotóját Bánkövi Dorottya készítette.

Új hozzászólás