Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Érdemes számon tartani — Az ELTE bölcsészkari diáklapjáról, a Pesti Bölcsész Újságról

2017.08.18.nincs hozzászólás

Mészáros Márton főszerkesztő a csinos, huszonnégy oldalas folyóirat élén hónapról-hónapra összefoglalja az új szám tartalmát.

A színes borítón az ELTE Sportközössége ingyenes edzési lehetőségeket kínál, a kar életvezetési tanácsadója pedig ugyancsak ingyenes pszichológiai segélyt. A lap hirdet ezenkívül színpadi előadásokat, kultúreseményeket, és „Nem Oké!” címen – egy ízben – a szexuális zaklatást kifigurázó reklámrajzot.
De lássuk, mi található még ebben az immár két és félszáz számot megért iratban!
Egy izgalmas beszélgetésben Szilágyi Márton professzor elmondja, hogy meglátása szerint évről-évre csökken az általános műveltség a hallgatók körében. „Illene – állítja – arról is tudni, amiről az ember nem tanult.” Az idei januári szám sportrovata érdekes riportot közöl Kapás Boglárkával, és tamáskodó megjegyzéseket fűz a frissen megválasztott amerikai elnök jövőjéről. A lap ugyanakkor gyakran közöl interjút az egyetemi élet kiemelkedő hallgatóival, például színésznő-palántával, rendezőtehetséggel.

Vannak itt aztán színes ismertetések a kulturális életünk eseményeiről, és meglehetősen nyitott – kritikus – beszámolók, többek között Kalmár Balázs, Jene Boglárka, Tóth Melitta és Mészáros Márton tollából. Végül minden számában egy-egy szárnyát bontogató írópalántát is bemutat a Pesti Bölcsész Újság: Vajna Ádám és Hajagos Máté verseit, Lelkes Anna rövidprózáját. Az olvasó találgathatja: túlélik-e ezek a rokonszenves próbálkozások az egyetemi éveket.
Annyi biztos: a Pesti Bölcsész Újság érdekes színfolt gazdag folyóiratkultúránk atlaszán. Érdemes olvasni, számon tartani. És támogatni is, természetesen.

Megjegyzés: A szerző József Attila-díjas szépíró, írást az E-Nyelv Magazinnak szánta. A szerző fotóját Bánkövi Dorottya készítette.

Új hozzászólás