Halmai Tamás

Halmai Tamás

Magyari Sára

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Kóródi Bence

Kóródi Bence

Kövesdy Zsuzsa

Kövesdy Zsuzsa

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán

Minya Károly

Minya Károly

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós & Mayer Péter

BlankoM MayerP

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Angyaloknak nyelvén
Korrektorglosszák 8.

2017.03.13.2 hozzászólás

Alfonz, a barátom olyan világban él, ahol a szó veszélyes fegyver. Ezért a világ kitalálta a PC (politikailag korrekt) nyelvhasználatot.

Tudván tudva: szavainkkal nemcsak leírjuk, de alakítjuk is a valóságot (és benne egymást!), mert a beszéd tett is; s ha emberibb nyelvre szoktatjuk magunkat, életünk is emberségesebb lehet. Vallása, bőrszíne, nemi vagy más identitása miatt nem érhet sérelem egyetlen személyt vagy csoportot sem. Aki a meleg vagy afroamerikai jelzőt használja, azt fejezi ki: botránynak tartja a homofóbiát, szégyennek a rasszizmust. A cigó, a buzi, a prosti: a lenézés kedélyeskedő címkéi, a hatalmi fölény részvétlen gőgje süt belőlük. Pedig szavakkal szeretni is tudnánk. Tudunk.

2 hozzászólás

#1 QY 2017. 03. 20. 15:57:50

És a PC nyelv végül elfedte a valóságot, mert senki nem mert semmit se kimondani, hanem ehelyett elővett egy gépfegyvert és puff.

#2 istván 2017. 03. 22. 09:09:19

Hát tényleg van ez a durva nyelvhasználat, meg lenne az angyalok nyelve, ezt régen blaszfémiának, káromkodásnak és ezzel szemben a másikat irodalmi nyelvnek nevezték, de hát az irodalmi nyelv ma már nem az, aminek szánták, ezért kell ez a még irodalmibb nyelv

Új hozzászólás