A világ legnagyobb költője

2017.02.28.nincs hozzászólás

Vajon ki a világ legnagyobb költője? Természetesen Arany János. Már a neve is különleges, hát még a versei milyen izgalmasak! Vajon miért?

Talán azért, mert a hősök, akiket megformál elbeszélő költeményeiben és balladáiban, olyan ismerősek számunkra. A  lányok szeretnénk olyan szépek lenni, mint Zách Klára, olyan okosak és esendők, mint Kund Abigél. A fiúk szeretnének olyan erőssé válni, mint Toldi Miklós, olyan bátorrá, mint Szondi két apródja. S bizony mindannyian szeretnénk olyan kitartóak, hűségesek lenni, mint a walesi bárdok.

S azt is pontosan megtudjuk Arany Jánostól, milyenek nem szeretnénk lenni: olyanok, mint amilyen a boszorkány Vörös Rébék, amilyen Edward király, amilyen a török követ a Szondi-balladában. S végképp nem szeretnénk, ha csak egy kicsit is hasonlítanánk Toldi Györgyre, a „rókalelkű bátyá”-ra.

HPIM0344.JPG

Arany sírja (Kép: BG)

Arany János olyan érzékenységgel rajzolja meg ezeket a figurákat, hogy észre sem vesszük, ők bizony már régen beköltöztek a hétköznapjainkba. Szeretünk barátkozni velük, és nem szeretni is szeretjük őket. Olykor álmodunk is velük, mert mindig ott vannak körülöttünk. S amikor gondolkodunk róluk, akkor egy kicsit ott érezzük magunkat a nagykőrösi katedrán, a nebulók között, s ott tűnődünk az Akadémia könyvtárában, vagy sétálunk a Margitsziget öreg tölgyei alatt, mint a költő tette egykor.

Arany János pontosan tudta, hogy az emberiség egyetlen esélye a megértés. A megértésnek pedig egyetlen lehetősége a nyelv. A nyelv minél árnyaltabb használatára pedig csakis a költészet taníthat meg bennünket. Azért a világ legnagyobb költője ő, mert utána már nem lehet ugyanúgy használni a magyar nyelvet, mint őelőtte.

Arany János ugyanis minden versével újratanítja nekünk a nyelvet.

Új hozzászólás