Skip to main content

A világ legnagyobb költője

Fűzfa Balázs - 2017. 02. 28.

Talán azért, mert a hősök, akiket megformál elbeszélő költeményeiben és balladáiban, olyan ismerősek számunkra. A  lányok szeretnénk olyan szépek lenni, mint Zách Klára, olyan okosak és esendők, mint Kund Abigél. A fiúk szeretnének olyan erőssé válni, mint Toldi Miklós, olyan bátorrá, mint Szondi két apródja. S bizony mindannyian szeretnénk olyan kitartóak, hűségesek lenni, mint a walesi bárdok.

S azt is pontosan megtudjuk Arany Jánostól, milyenek nem szeretnénk lenni: olyanok, mint amilyen a boszorkány Vörös Rébék, amilyen Edward király, amilyen a török követ a Szondi-balladában. S végképp nem szeretnénk, ha csak egy kicsit is hasonlítanánk Toldi Györgyre, a „rókalelkű bátyá”-ra.

HPIM0344.JPG
Arany sírja (Kép: BG)

Arany János olyan érzékenységgel rajzolja meg ezeket a figurákat, hogy észre sem vesszük, ők bizony már régen beköltöztek a hétköznapjainkba. Szeretünk barátkozni velük, és nem szeretni is szeretjük őket. Olykor álmodunk is velük, mert mindig ott vannak körülöttünk. S amikor gondolkodunk róluk, akkor egy kicsit ott érezzük magunkat a nagykőrösi katedrán, a nebulók között, s ott tűnődünk az Akadémia könyvtárában, vagy sétálunk a Margitsziget öreg tölgyei alatt, mint a költő tette egykor.

Arany János pontosan tudta, hogy az emberiség egyetlen esélye a megértés. A megértésnek pedig egyetlen lehetősége a nyelv. A nyelv minél árnyaltabb használatára pedig csakis a költészet taníthat meg bennünket. Azért a világ legnagyobb költője ő, mert utána már nem lehet ugyanúgy használni a magyar nyelvet, mint őelőtte.

Arany János ugyanis minden versével újratanítja nekünk a nyelvet.

2 Replies to “A világ legnagyobb költője”

  1. ARANY JÁNOS
    MAGYAROK LELKÉNEK LEGNAGYOBB MÉRNÖKE.
    LEGENDÁS AZ ÉRZÉKENYSÉGE.
    MAGYAR NYELV VOLT A MESTERSÉGE.
    LEGMAGASABBAN VOLT, AZ EMBERSÉGE.
    MINDEN IGAZ MAGYAR PÉLDAKÉPE.

  2. És ez kiderült a mai magyar nyelv napi gálán is, ahol szikrázóan tehetséges fiatalok mondtak Arany-balladákat. Béla Péter

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x