Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Hogyan olvassunk kortárs magyar drámát?
Színház és nyelv 21.

2016.06.25.4 hozzászólás

A drámaírásnak is, de a drámaolvasásnak különösképpen megvan a metódusa.

Lássuk szép sorjában a teendőket! Mindenekelőtt szerezzük be a kortárs magyar színdarabokat, azokat, amelyeknek a létezéséről innen-onnan tudomást szerzünk, és biztosak vagyunk benne, hogy jók. Ehhez megbízható szimatra van szükség. Erre a bizonyosságra nincs racionális magyarázat, csak a megérzés. Ezután – és itt van az első lényeges pont – ne kapkodjunk! Pihentessük az íróasztalon a többi elolvasandó könyv tetején, így mindig látjuk őket, főleg akkor, amikor rossz kedvünk van. Csak rápillantunk, s mindjárt könnyebb lesz a lelkünknek. Milyen jó lesz majd elolvasni! Ha több kortárs magyar drámát tartalékolunk, hatványozott a várható öröm. Amikor elérkezettnek látjuk a pillanatot, hogy kézbe vegyük a kötetet, vagy az internetről (szinhaz.net-ről) kinyomtatott paksamétát – ez az időszak egy hónaptól akár nyolc hónapig tarthat –, akkor lássunk hozzá az olvasáshoz! De vigyázat! Nem szabad mohónak lenni, egyszerre behabzsolni, osszuk be, mint a finom csemegét, ínycsiklandó falatokat. Minden napra egy felvonás. Olvasás közben egy-egy igen jó gondolatnál álljunk meg, meditáljuk rajta, az érdekesebb részeket, kifejezéseket jelöljük be ceruzával! Gondolkodjunk a lehetséges befejezésen, rendezzük meg fejben magunknak, lássuk képzeletben a színpadon! Érleljük a konfliktusokat, értékeljük a jellemeket!

megvadolt

 

Fazekas István A megvádolt című katartikus drámáját, amely megtörtént eseményeken alapul, és a Bérescsepp feltalálójáról szól, hat hónap elteltével egymás után kétszer olvastam el. Mindenkinek szívből ajánlom.

Ha száz fölött van az efféle elolvasott kötetek száma, akkor gondolkodhatunk el rajta: vajon mi is képesek lennénk egyet megírni? De ez már egy másik írás: Hogyan írjunk kortárs magyar drámát?

4 hozzászólás

#1 Horváthné 2016. 07. 11. 08:19:11

Magyar szakos egyetemistával történt. El kellett olvasnia egy Németh László-drámát (ez már önmagában érdekes, aligha van ilyen magyar tanszék…) A következő órán az egyetemista így számolt be az olvasási élményről: Nagyon érdekes mű, a szöveg nem folyamatos, a sorok élére ki vannak emelve nagybetűvel a szereplők, s utána következik a szöveg.

#2 Elvira 2016. 07. 16. 12:17:49

A valamikori göröghonban volt igazi becsülete a drámának! A mai magyar drámaírók közül meglepően kiemelkedik Fazekas István kortárs szerző, s nem csak a Béres József meghurcoltatását felidéző darabjával, hanem a mai cigányság helyzetét és problémáit elemző nagy erejű és nagyfeszültségű társadalmi drámájával, az Elvirával! Legalább ötször elolvastam már. A nyelvezete, a meglepő fordulatossága, a heves gondolatébresztései rendkívüli eredetiséget mutatnak. Tele van robbanótöltetekkel ez a tragikomédia! A megvádoltat nem csupán olvastam, de megnéztem Budapesten és Kecskeméten is. Mindkét rendezés – miként a megírt színdarab is – zseniális! Igen hű tükre a hetvenes évek puha diktatúrájának. Mindkét művet jó szívvel ajánlom olvasásra! Különösen a fiataloknak.

#3 Elvira 2016. 08. 6. 01:08:09

Hozzászólás

#4 Bodnárné 2016. 08. 6. 01:15:31

Az Elvira egy valóban nagyon jól megírt színdarab. Egy cigány család története a mai időkből, rámutatva azokra a problémákra is, melyek a jelen politikai kérdéseit ez ügyben nyomasztják.

Új hozzászólás