Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Hogyan olvassunk kortárs magyar drámát?
Színház és nyelv 21.

2016.06.25.4 hozzászólás

A drámaírásnak is, de a drámaolvasásnak különösképpen megvan a metódusa.

Lássuk szép sorjában a teendőket! Mindenekelőtt szerezzük be a kortárs magyar színdarabokat, azokat, amelyeknek a létezéséről innen-onnan tudomást szerzünk, és biztosak vagyunk benne, hogy jók. Ehhez megbízható szimatra van szükség. Erre a bizonyosságra nincs racionális magyarázat, csak a megérzés. Ezután – és itt van az első lényeges pont – ne kapkodjunk! Pihentessük az íróasztalon a többi elolvasandó könyv tetején, így mindig látjuk őket, főleg akkor, amikor rossz kedvünk van. Csak rápillantunk, s mindjárt könnyebb lesz a lelkünknek. Milyen jó lesz majd elolvasni! Ha több kortárs magyar drámát tartalékolunk, hatványozott a várható öröm. Amikor elérkezettnek látjuk a pillanatot, hogy kézbe vegyük a kötetet, vagy az internetről (szinhaz.net-ről) kinyomtatott paksamétát – ez az időszak egy hónaptól akár nyolc hónapig tarthat –, akkor lássunk hozzá az olvasáshoz! De vigyázat! Nem szabad mohónak lenni, egyszerre behabzsolni, osszuk be, mint a finom csemegét, ínycsiklandó falatokat. Minden napra egy felvonás. Olvasás közben egy-egy igen jó gondolatnál álljunk meg, meditáljuk rajta, az érdekesebb részeket, kifejezéseket jelöljük be ceruzával! Gondolkodjunk a lehetséges befejezésen, rendezzük meg fejben magunknak, lássuk képzeletben a színpadon! Érleljük a konfliktusokat, értékeljük a jellemeket!

megvadolt

 

Fazekas István A megvádolt című katartikus drámáját, amely megtörtént eseményeken alapul, és a Bérescsepp feltalálójáról szól, hat hónap elteltével egymás után kétszer olvastam el. Mindenkinek szívből ajánlom.

Ha száz fölött van az efféle elolvasott kötetek száma, akkor gondolkodhatunk el rajta: vajon mi is képesek lennénk egyet megírni? De ez már egy másik írás: Hogyan írjunk kortárs magyar drámát?

4 hozzászólás

#1 Horváthné 2016. 07. 11. 08:19:11

Magyar szakos egyetemistával történt. El kellett olvasnia egy Németh László-drámát (ez már önmagában érdekes, aligha van ilyen magyar tanszék…) A következő órán az egyetemista így számolt be az olvasási élményről: Nagyon érdekes mű, a szöveg nem folyamatos, a sorok élére ki vannak emelve nagybetűvel a szereplők, s utána következik a szöveg.

#2 Elvira 2016. 07. 16. 12:17:49

A valamikori göröghonban volt igazi becsülete a drámának! A mai magyar drámaírók közül meglepően kiemelkedik Fazekas István kortárs szerző, s nem csak a Béres József meghurcoltatását felidéző darabjával, hanem a mai cigányság helyzetét és problémáit elemző nagy erejű és nagyfeszültségű társadalmi drámájával, az Elvirával! Legalább ötször elolvastam már. A nyelvezete, a meglepő fordulatossága, a heves gondolatébresztései rendkívüli eredetiséget mutatnak. Tele van robbanótöltetekkel ez a tragikomédia! A megvádoltat nem csupán olvastam, de megnéztem Budapesten és Kecskeméten is. Mindkét rendezés – miként a megírt színdarab is – zseniális! Igen hű tükre a hetvenes évek puha diktatúrájának. Mindkét művet jó szívvel ajánlom olvasásra! Különösen a fiataloknak.

#3 Elvira 2016. 08. 6. 01:08:09

Hozzászólás

#4 Bodnárné 2016. 08. 6. 01:15:31

Az Elvira egy valóban nagyon jól megírt színdarab. Egy cigány család története a mai időkből, rámutatva azokra a problémákra is, melyek a jelen politikai kérdéseit ez ügyben nyomasztják.

Új hozzászólás