Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Nem érte el a politika ingerküszöbét…
Levelek a Borostyánkőútról 37.

2016.05.1.1 hozzászólás

A Magyar Nyelv Hete jubileuma kapcsán

Fél évszázada minden évben megrendezik a Magyar Nyelv Hetét. Így volt az idén is. Az április 11-12-én tartott országos megnyitó ünnepséget méltóbb helyen, mint a modern magyar nyelvet eredményező nyelvújítás szellemi központjában, nem is lehetett volna megtartani. Az első nap előadásaira Sárospatakon az Eszterházy Károly Főiskola Comenius Karán, a második nap eseményeire Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeumában került sor. Az esemény rendezői az Anyanyelvápolók Szövetsége, a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, az MTA Miskolci Területi Bizottsága, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, az Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Központ, A Kommunikációs Nevelésért Egyesület, a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és a Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda. A rendezvény fővédnöke Áder János köztársasági elnök volt, aki levélben köszöntötte az ünnepséget. Az ünnepet és a résztvevőket a házigazda Kelemen Judit dékán (Sárospatak), Juhász Judit, az Anyanyelvápolók Szövetségének elnöke és Liptai Kálmán rektor (Eger) köszöntötte.

2016májMnyelvheteKÉP2SasiGábor

 
A Magyar Nyelv Hete félévszázados múltjából tudjuk, hogy a rendezvényt hol a köztársasági elnök, hol a miniszterelnök, hol egy miniszter nyitotta meg, elismerve ezzel az esemény jelentőségét, stratégiai súlyát. Az idei jubileumi ünnepen a politika nem képviseltette magát, sem az illetékes minisztérium, sem a körzet országgyűlési képviselője nem volt jelen. Olyannyira nem érte el az esemény a politika ingerküszöbét, hogy még csak kimentésüket sem kérték, ami – hogy ne használjak erősebb kifejezést – legalábbis tiszteletlenség a magyar nyelv legnagyobb ünnepével s végső soron a magyar nyelvvel, valamint az anyanyelvünk ügyéért tevékenykedő szakemberekkel szemben is.

2016májMnyheteKÉP

 
Ezt az érdektelenségről tanúskodó magatartástéppen a nyelvi-kulturális nemzet építését célul kitűző kormánytól nem vártam volna el. Hogy ez mégis megeshetett, azt a gondolatot válthatja ki belőlem, hogy ezen a téren egyfajta látványpékség-tevékenység folyik. Ezen csak úgy lehetne túllépni, ha a magát omnipotensnek tekintő politika odafigyelne olyan szakmai előadásokra és javaslatokra, mint amilyenek elhangzottak a rendezvény első plenáris ülésén. Valamennyi előadó – a magyarországi Balázs Géza, Pomozi Péter és Pusztay János, illetve a nagyváradi egyetemen dolgozó Magyari Sára – a határok szabdalta magyar nyelv jövőjét már komolyan veszélyeztető jelenségekre hívta fel a figyelmet, egyszersmind megtette stratégiai javaslatait a már megindult nyelvi és az óhatatlanul vele együtt járó identitástudati asszimilációs erózió megállítása érdekében.

Kívánatos volna, hogy a nyelvi-kulturális nemzet érdekében tevékenykedő és munkájukkal már bizonyított szakemberek valamint a döntéshozók e kiemelkedő stratégiai ügy érdekében egymásra találjanak.

(Képek: Sasi Gábor, EKF)

Varga Gyula részletes beszámolója az 50. magyar nyelv hetéről

1 hozzászólás

#1 Rácz János 2016. 05. 2. 13:34:08

Kedves János!
Hogy mi éri el a politika ingerküszöbét, az eléggé kiábrándító sokszor. Mint például most. Ingerült vagyok ettől…
Barátsággal: Rácz János

Új hozzászólás