Skip to main content

A szelfitől az öncsiig

Veszelszki Ágnes - 2015. 05. 29.

A közléskényszer vagy másképpen fogalmazva a kommunikáció igénye mindig is jelen volt az emberben – most új eszközöket használunk hozzá. A digitális technika elősegíti a gyors és téren, részben időn is átívelő kommunikációt, a képek, videók, szövegek közzétételét – az ún. web 2.0 kommunikációtörténeti korszakban szorgalmazza is azt. Míg a korábbi, web 1.0-s korban az internetfelhasználó a tartalmakat befogadta (például a professzionális honlapszerkesztők által alkotott szövegeket olvasta, képeket-videókat nézte), addig jelenleg a tartalomfogyasztás mellett a -létrehozás is a felhasználói viselkedés részévé vált. Nem szükséges egy kép megosztásához különösebb technikai tudás, és mindezt a közösségi oldalak felhasználói aktivitásra buzdító jellege is erősíti. Egy népszerű aforizmaferdítés szerint: megosztok, tehát vagyok.

Az énmegmutatási kényszerrel együtt járó egocentrizmus erőteljesebbé válására mutatnak rá általában véve az én-nel kezdődő elnevezések (iPhone, iPad, MySpace) is. Emellett jelzés- és kortünetszerű a selfie, amelynek a jelentése: olyan – okostelefonnal vagy webkamerával készült – önfénykép, amelyet a készítője közzétesz a közösségi oldalakon. Az önmutogató fotó általában ferde, szabálytalan, és gyakorta látni engedi a fényképező kezét (és némely esetben sajátos, kacsacsőrszerű, csókos arckifejezés is tartozik hozzá). A selfie szó és még inkább az általa jelölt önfényképezés sajátos, a digitális kommunikáció által felerősített jelenségre mutat rá: az énközpontúságra (és talán bizonyos szempontból az én magányosságára is).

A kifejezés az Oxford online szótárcsalád szerint az angolszász területen 2013-ban az év szava lett. A Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport és Magyar Nyelvi Szolgáltató Iroda felmérések és internetes vizsgálódás alapján a 2013-as év legjellemzőbb ifjúsági szavává választotta szelfi (selfie) szót. Bár a szó a mainstream médiát 2012-ben érte el először, és 2013-ban tett szert különösen nagy népszerűségre az internetezők körében (az Oxford szótárak kiadója szerint 17000%-kal nőtt a szó dokumentálható használati gyakorisága egy év alatt), angol nyelvi környezetben először 2002-ben dokumentálták. Egy ausztrál online fórumon jelent meg a következő bejegyzésben: „2002 ABC Online (forum posting) 13 Sept. »Um, drunk at a mates 21st, I tripped ofer [sic] and landed lip first (with front teeth coming a very close second) on a set of steps. I had a hole about 1cm long right through my bottom lip. And sorry about the focus, it was a selfie«”.

A szó igen gyors elterjedését a közösségi média segítette elő, különösképpen a fotómegosztó oldalak (Flickr, Instagram), amelyeken az önfotókat a #selfie hashtaggel, azaz címkével látták el a felhasználók. A korai példákban több esetben -y-ra végződött a szó (selfy), de manapság az -ie végződéssel írt forma az általános (az ausztráliai angolban egyébként szokásos e szuffixum használata: ezzel a képzővel lesz a barbecue-ból barbie vagy a tűzoltót jelentő firefighter főnévből firie). Az -ie kicsinyítő képző használata talán enyhíteni próbál az önfényképezés alapvetően narcisztikus gesztusán. Magyarítására több kísérlet is történt (önkép, önfotó, önfénykép), az angol eredeti kicsinyítő képzős jellegét leginkább az öncsi forma adja vissza.

A selfie számos, további neologizmus alapjául szolgál(t). Az egyes testrészekről készült önfotóknak is lett megnevezésük: a helfie a hajat ábrázoló önkép (hair × selfie), a belfie a fenékfotó (bottom/backside/butt/buttocks × selfie). A különféle tevékenységek közbeni szelfizés elnevezései többek között az edzés alatt készült welfie(workout selfie), a mezőgazdasági munka közbeni felfie (farmer selfie) vagy az ittas fotó a drelfie(drunken selfie). Sőt a könyvespolcról készült fotóknak is van önálló nevük: hangzásbeli hasonlóság alapján ezeket shelfie-nek vagy bookshelfie-nek hívják. A szelfikészítéshez önálló segédeszközt is kifejlesztettek: ez a selfiestick, magyarul pedig a szelfibot (további variánsa a telefon megérintése nélküli szelfizést lehetővé tévő, ultrahangos eszköz). Egyre inkább terjednek a fotóval történő önkifejezés extrém formái, amelyek már veszélyt is rejthetnek magukban (egy pisztollyal fotózkodó nő főbe lőtte magát, egy másikat a vonat tetején ért áramütés, egy fiatal pedig lezuhant a szikláról önfotózás közben).

A szelfizés azonban nem csupán az ön- és énkereső tinédzserek kiváltsága, a filmes és zenei celebeken túl a politikusokat is elérte a divathullám: szelfizett már együtt Barack Obama amerikai elnök, David Cameron brit miniszterelnök és a dán miniszterelnök, Helle Thorning Schmidt is, méghozzá a korábbi dél-afrikai elnök, Nelson Mandela temetésén (2013. december 10-én). Sőt Ferenc pápáról is készült már önfotó, 500 fiatallal – akiket a pápa a remény hordozóinak nevezett a képhez írott megjegyzésében.

Források

Elliptic Labs unleashes faster touchless gesturing for mobile devices. The Next Web. 2015. 03. 03.
http://thenextweb.com/creativity/2015/03/03/elliptic-labs-unleashes-faster-touchless-gesturing-for-mobile-devices-up-to-7-feet-from-the-screen/ [2015. 05. 09.]

Oxford Dictionaries Word of the Year 2013. SELFIE.
http://blog.oxforddictionaries.com/press-releases/oxford-dictionaries-word-of-the-year-2013/ [2015. 05. 09.]

sz. n. 2015: Fegyverrel akart szelfizni, de fejbe lőtte magát.
http://www.origo.hu/nagyvilag/20150524-szelfi-fegyver-oroszorszag-fejbe-lotte-magat-szelfizes-kozben.html [2015. 05. 25.]

The 11 Most Memorable Selfies of 2013.
http://newsfeed.time.com/2013/11/18/the-11-most-memorable-selfies-of-2013/ 2013. 11. 18. [2015. 05. 09.]

Tung, Angela: The Selfie Variations. 2014. 04. 30.
http://blog.wordnik.com/the-selfie-variations [2015. 05. 09.]

(kép: Manyszi)

One Reply to “A szelfitől az öncsiig”

  1. Az öncsi olyan, mint az önki (önkiszolgáló), az önkormi (önkormányzat)

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x