Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Identitás és nyelvstratégia

2014.11.10.nincs hozzászólás

„Irodalom – nyelv – identitás” címmel rendezett konferenciát a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága és a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport 2014. november 3-án.

Ez egyben tiszteletadás volt a 80 éves Pomogáts Bélának. Indításként megtörtént a hatalmas témakör alappontjainak fogalmi tisztázása, mint „politikai nemzet és kultúrnemzet” (Sipos Lajos), a magyarnak mint irodalmi nemzetnek ereje a nyelv, mely „identitásképző” (Pomogáts Béla). Karácsony Benő életművén keresztül megjelent az „identitáskonstruálás”, az újjászervezés (Balogh Andrea). Az identitáskeresés rendületlenül folyik határon innen és túl (Hódi Éva), a nyugati magyar irodalom történéseiben (Baranyai Katalin), könyvkiadók és könyvgyűjtők áldozatos munkájával is (Nagy Zoltán). Nemcsak a nyelv, az irodalom, de a műdal és a népdal is identitásunk tényezői (Nagy L. János). És, bővítve a kultúrnemzet sávjait: a néptánc, a zene, meg az építészet, a képzőművészet.

Délután a Magyar Nyelvstratégiai Kutatócsoport előadásai következtek. Lehet „identitás – nyelvvel vagy anélkül?” (Pusztay János) Gondolkodás – identitás és nyelv kapcsolatát boncolgatta Balázs Géza, identitás és közösség lelki kapcsolatát Hódi Sándor. Voigt Vilmos a mesei nevekből kibogozható identitást fejtegette. Hoványi Márton Hajnóczy Péter Jézus menyasszonya című művének rétegeit tárta fel. Szűcs Gábor a Petőfi-kultusz identitásképző konstrukciójáról beszélt. Minya Károly Székely Csaba drámáiba, Hujber Szabolcs az éppen 50 éves magyar nyelvű rockzenében mutatta ki az identitásjegyeket. Befejezésül Andrási Dorottya a jogi nyelv sajátosságaira mutatott rá. Identitásunk nyomán – identitásunk nyomában tehát. Bizakodjunk, szólt Pomogáts Béla, mert annyi birodalom szűnt már meg, mint például a római birodalom, a római nyelv viszont megmaradt. Ehhez persze szükséges az autonóm személyiség, aki erkölcsi tartásával alakíthatja életstratégiáját. Ha nem így tesz, elveszik. Amihez a mai kaotikus világ tömegstratégiája besegít. Aggodalomra ad okot, tette hozzá, ha ebben sokszor a politikai, a kormányzati erők is közreműködnek, amikor a nemzeti irodalmat „méltánytalanul” kezelik, hol lesöpörve értékeket, hol a ’nemzeti’ túlhangsúlyozásával.

Amit hallottunk: kutatásra épülő előadások, világosan, pontosan elővezetve. Nem „tudákos” stílusban és nyelvezettel (ami több konferencián tapasztalható: szóvirágosan vagy elméletinek mondott szakzsargonnal, művi frazeológiával). Méltó munkákkal, illő tisztelgéssel köszöntötték az ünnepeltet. (Sz. Tóth Gyula tudósítása nyomán)

Az események készült képek itt megtekinthetők.

Új hozzászólás