Skip to main content

Kenyérhéjmagyarok – szórványképek, szórványfölfedezők

Balázs Géza - 2014. 03. 07.

magyarok_kenyere

A konferencia újdonsága az volt, hogy több szakterület képviselői számoltak be a szórványokról – többségük személyes tapasztalat, sorsvállalás kapcsán. Az E-Nyelv Magazin 2014/1. számában közölt írások ezt a sokféleséget tükrözik: Bodó Barna (Temesvár) politológus elméleti, azon belül tipológiai megközelítést ad. Pomogáts Béla (Budapest) irodalomtörténész, a határon túli magyar kultúra, irodalom elkötelezett kutatója elsősorban személyes megközelítéssel szól Kolozsvárról. Zelliger Erzsébet (Budapest) nyelvész alapos szociolingvisztikai kutatásainak eredményéről számol be – három szórvány kapcsán. A politológus-irodalomtörténész-nyelvész mellett a konferencia címét adó Margittai Gábor újságíróval készült beszélgetésünket is közreadjuk.

A konferencia teljes anyaga hamarosan megjelenik A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága és a Collegium Fenno-Ugricum kiadásában. A konferenciát a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A világ magyarságának irodalmát, nyelvét sok irányból összefogó, népszerűsítő társadalmi szervezet, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága következő nagy konferenciája 2014. november 3-án lesz Budapesten Nyelv – Irodalom – Identitás címmel. A konferenciára előadásokkal, hozzászólásokkal lehet jelentkezni: anyanyelvi@mnyknt.hu.

Nincs hozzászólás!

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x