Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Cservenka Judit

Cservenka Judit

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Nyelv és iskola 1-16.

Kóródi Bence

Kóródi Bence 16 írása

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Zavaró bemondók
Levelek a Borostyánkőútról 4.

2013.08.1.2 hozzászólás

Szinte fizikai fájdalmat okoz, amikor a közszolgálati rádió és televízió műsoraiban egyik-másik hivatásos bemondót, riportert hallgatom.

Néha az az érzésem, hogy egy ilyen fontos munkakörbe való bekerülésnek szinte előfeltétele, hogy az illető minél helytelenebbül beszéljen magyarul. Csak néhány a – remélem, nem csak engem – zavaró jelenségek közül.

A szavak, főként az összetett szavak helytelen hangsúlyozása. Tudvalévő, hogy a magyarban a főhangsúly az első szótagon van, további szótagokra legfeljebb mellékhangsúly eshet. Ez azonban sokakat nem érdekel, s ahogy esik, úgy huppanik, azaz esetlegesen, talán egy hamis mondatdallam-ideált követve hangsúlyozzák hol ezt, hol azt a szótagot.

Az utolsó szótag erőteljes hangsúlyozása és/vagy megnyújtása. Már nem csak idegesítő hanghordozású reklámokban figyelhető meg, hanem egyre gyakrabban a riporterek beszédében is.

A magyarban a kijelentő mondat ereszkedő dallamú. Ezzel szemben egyre gyakrabban hallom, hogy a mondatvég megemelkedik, az utolsó szótag kissé meg is nyúlik.

Elég régen megfigyelhető jelenség, hogy egy több gondolatot tartalmazó szövegrészben a gondolatok elválasztására hivatott kis szünet nem a gondolat végén, hanem a következő gondolat első szava után következik be, kellőképpen megzavarva a gyanútlan hallgatót (illusztrálva: hanem a következő gondolat első szava után következik be kellőképpen, megzavarva a gyanútlan hallgatót).

Egyre inkább terjed, már-már követelménnyé válik az orrhangú ejtés. Mint ahogy az á hang is egyre gyakrabban válik é-vé (s lesz a gáz-ból géz és hasonlók).

Kezdetben csak egy tudósítónál figyeltem meg, az utóbbi időben viszont egyre többeknél a lamentáló stílust. A beszélő felvesz egy panaszos hanghordozást, ennek megfelelően alakítja a mondat dallamát, ívét, s eközben teljesen mindegy, hogy miről beszél: örömteli eseményről, politikai témáról vagy katasztrófáról számol-e be.

A közszolgálati rádiónak és televíziónak kötelessége a helyes magyar nyelv igényes képviselete és használata. Ellensúlyt kell képeznie a kereskedelmi adókon általánosan tapasztalható nyelvi igénytelenséggel szemben. A rádió és a televízió nagy hatóerejű médium, az ott használt nyelvezet hamar divattá, követendővé válik. Nem mindegy tehát, milyen magyar nyelven szólalnak meg. Vissza kell állítani a mikrofonengedély rendszerét. Amennyiben az ma is kötelező feltétel, akkor a jelenleginél lényegesen komolyabb követelményeket kell a műsorvezetői, riporteri hivatást választókkal szemben támasztani.

Utóirat. A felsorolt jelenségek tetszés szerint kiegészíthetők. Az itt említettek esetében, ahogy mondani szokás, nevek és címek a szerkesztőségben (pontosabban e jegyzet írójánál).

2 hozzászólás

#1 Bogi 2013. 09. 12. 11:47:40

Elvileg a lamentáló stílus objektivitást, tárgyilagosságot tükröz.. “tartózkodnia kell a hírolvasónak a személyes vélemény verbális és nem verbális közlésétől.” – ez áll a média szakra felvételizők honlapján. Bár valóban zavaró sokszor számomra is, úgy tűnik, ezek betartása kötelező a hírolvasóknak, függetlenül attól, milyen témáról beszél épp.

#2 Ákos 2013. 09. 30. 23:03:37

(be)integrál, (le)modellez, (leg)optimális(abb), (le)derivál, stb

Új hozzászólás