Papp Andrea

Magyari Sára

Balázs Géza

Balázs Géza

Harangozó Imre

Harangozó Imre

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Dede Éva

Dede Éva

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Takázás
1-45.

Horváth Péter Iván

Magyari Sára 45 nyelvi esszéje

Írások

Szólás-mentés 1–50.

Pomozi Péter

Pomozi Péter 50 írása

Írások

Korrekt troll 1-77.

Halmai Tamás

Halmai Tamás 77 korrektorglosszája

Írások

Kávéházi szeglet 1-26.

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán 26 esszéje

Írások

Borostyánkő 1-88.

Puszay János

Puszay János 88 esszéje

Írások

Meghalt Petőfi S. János

2013.02.14.1 hozzászólás

A Nyelvtudományi Intézet tette közzé a hírt, hogy 82. életévében, 2013. február 10-én meghalt Petőfi S. János tanár úr, a mai magyar nyelvészet külföldön egyik legismertebb képviselője, az Intézet tanácsadója, az MTA külső tagja, több egyetem professor emeritusa.

Leginkább a folyamatosan formálódó, az ún. szemiotikai szövegtan kidolgozása és művelése kötődik nevéhez. A szemiotikai szövegtan egy, a strukturalizmusból indult szövegelemző-szövegértő elmélet, módszer és stratégia.

Lenyűgöző előadó volt. Módszerét szinte mindig klasszikus verseken mutatta be, de foglalkozott vizuális és akusztikus “szövegekkel”, képek, zenék elemzésével is. Svédország, Németország (Bielefeld) után Olaszországban (Macerata) volt egyetemi tanár, de a 80-as évektől egyre gyakrabban járt haza, sőt haza is költözött. Innen járt ki Macerátába.

Az elmúlt évtizedben sokat segítő lektora volt Benkes Zsuzsával közös tankönyveinknek, még a legutóbb is adott nekem vázlatokat, hogy miként kellene a szövegtipológiát továbbgondolni. Aktívan bekapcsolódott a Magyar Szemiotikai Társaság életébe, részt vett szinte minden rendezvényen. Néhány éve ő javasolta a Semiotica Agriensis témájaként  az abdukció (feltételezésen alapuló következtetés) kutatását is – talán a leginvenciózusabb ötlet volt az elmúlt évtized szemiotikájában. De ott volt a 2011. évi „gasztroszemiotika” konferencián is, s vállalta, hogy egy fiatal olasz kolléganője olasz előadását tolmácsolja.

Legutóbb december 13-án jártam náluk, vittem a Gasztroszemiotika kötetet. Teát ittunk, beszélgettünk, emlékszem, elmondtam neki, hogy mit tudtam meg a macskák hatodik érzékéről. (Náluk hallottam egy érdekes macska-sztorit.) Figyelmesen hallgatott. Mint sokszor. Emlékszem, egyszer valami olyasmit mondott: “végső soron nincs semminek semmi értelme”. Jó lett volna ezt alaposabban megbeszélni. 70. születésnapján a Magyar Rádióban egy egyórás portréműsort készíthettem vele. Talán itt vallott legrészletesebben életéről, munkásságáról – a felvételt az élete fontos eseményeit tartalmazó DVD-re is föltette.

Tanár úr, volt értelme…

1 hozzászólás

#1 admin 2013. 02. 25. 18:37:01

Prof. Dr. Petőfi Sándor János nyelvész, a Maceratai Egyetem professzor emeritusa, a Bielefeldi Egyetem
professzora, az MTA külső tagja 2013. február 10-én, életének 82. évében elhunyt.
Búcsúztatása 2013. március 5-én, kedden du. 16-18 óra között lesz az MTA Nyelvtudományi Intézetének tanácstermében. (Budapest VI. ker. Benczúr u. 33.) Emlékét, szellemiségét megőrzik mindazok az egyetemek, főiskolák, szakmai társaságok, ahol életében kutatott, oktatott.
Hamvait szűk családi körben a Budapest VI. kerületi Avilai Nagy Szent Teréz templomban római katolikus szertartás szerint helyezzük örök nyugalomra.
A gyászoló család

Új hozzászólás