Skip to main content

Ez ám a karrier!

- 2010. 12. 12.

Előbb volt ugye a híresség, majd jött a sztár, később csillag is született, lett mega- és gigasztár, celeb, emblematikus egyéniség, most ikon…  Mondhatnánk, hogy a híresség fokozása a magyar nyelvben: híres, sztár, celeb, ikon… Más idegen divatszókra is felfigyelhetünk: „A Szentkirályi utcai projekt nem teremti meg a kisebbségi kulturális autonómia és önreprezentáció hiányzó intézményrendszerét…” A projekt már fel sem tűnik, most az önreprezentáció az újdonság. Másutt is: „Cigány médiasztárok reprezentációja”. Illetve: „Cigány/roma reprezentációk a társadalom terében.” A kisebbségi reprezentáció kifejezést persze sokan ismerik, de mennyivel szebb és világosabb lenne, ha azt mondanák: „A kisebbség képviselete vagy megjelenítése”. Már csak azért is, mert a reprezentációról – magyar nyelvi környezetben – a társadalmi ranghoz illő, sokszor túlzó viselkedésmód jut eszünkbe. Gondoljunk csak a reprezentációs kiadásokra, amelyeket még az adóhatóság is korlátoz.

A kultúra szó is újféle használatban bukkan fel, imígy: „A szegénység kultúrája”. Egy másik szókapcsolatban: „Terjed a rasszizmus kultúrája”. Meglehetősen szokatlan szóhasználat. Mutatja a következő – a világhálóról vett – példamondat is: „Kultúrával a rasszizmus ellen…” Meg ilyen is van: „Sporttal és kultúrával a rasszizmus ellen…” Már csak egy lépés ettől, hogy a két szerkezetet logikailag összekapcsoljuk: *Kultúrával a rasszizmus kultúrája ellen…

Most akkor milyen kultúrával a milyen kultúrával szemben? A kultúra szónak a magyar nyelvben legáltalánosabb jelentése: az emberiség által létrehozott anyagi és szellemi értékek összessége, műveltség, művelődés, közművelődés, kifinomultság… stb. A szegénység vagy a rasszizmus kultúrája nehezen magyarázható anyagi és szellemi értékekkel, s főleg nem kifinomult viselkedéssel. A „szegénység vagy rasszizmus kultúrája” az angol szociológiában és az antropológiában elterjedt fogalom, voltaképpen azt jelenti, hogy a rasszizmus szokása, amely egyszerűen és hétköznapiasan rasszizmusnak is mondható, különösebb megjelölés nélkül.

Egy ártatlanabb, de mindenképpen idegenszerű szóhasználat: „15 éves drog- és alkoholkarriert tud maga mögött”. Ez ám a karrier! Hogy egy régi dalt idézzek. De a riporter sem utolsó, mert ezt mondja az alkoholkarrieresnek: „Nagyszerű, akkor most hallgassunk egy kis zenét…” Nem tudom, hogy mi ebben a nagyszerű… s nem tudom, hogy komoly emberek miért nem ébrednek rá, hogy a szavakkal, idegen szavakkal mennyi kárt lehet okozni…

3 Replies to “Ez ám a karrier!”

  1. Tegyük rögtön ehhez a sorhoz az idol-t! A celeb túlzófoka kíván lenni az idol…

  2. Mégis milyen kárt lehet az idegen szavakkal okozni?

Your Email address will not be published.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

x