Halmai Tamás

Halmai Tamás

Balázs Géza

Balázs Géza

Pomozi Péter

Pomozi Péter

Kóródi Bence

Kóródi Bence

Kövesdy Zsuzsa

Kövesdy Zsuzsa

Fráter Zoltán

Fráter Zoltán

Minya Károly

Minya Károly

Ilosvay Selymes Pál

Ilosvay Selymes Pál

Blankó Miklós

BlankoM

(Ny)elvi kérdések   1-100.

Horváth Péter Iván

Horváth Péter Iván 100 ismeretterjesztő írása

Írások

Nyelvemre harapva
1-75.

Hartay Csaba

Hartay Csaba 75 szatirikus nyelvi írása

Írások

Szerkesztői bevezető

2010.06.28.nincs hozzászólás

Előszó a negyedik számhoz.

Tisztelt Olvasóink!

Az E-nyelv Magazin 2010/2. számát (sorrendben a 4. számot) kínáljuk Önöknek. Első számunkban Kazinczy és a korával foglalkoztunk, a másodikban a nyelv és változás kérdésével, a harmadikban a hálózatkutatással kapcsolatos magyar nyelvészeti szakmai gondolkodáshoz kívántunk adalékot adni.

Mostani, negyedik számunk tematikája: Régi jelenségek – új köntösben. Három, különböző egyetemen (NYME SEK Szombathely, ELTE Budapest, EKF Eger) most végzős hallgató írását adjuk közre: a digitális térben megjelenő ragadványnevekről (a nicknevekről), az olvasói levél új változatáról, az sms-véleményrovatról, valamint a locsolóversekben felbukkanó trágárságról mint kortünetről. A három tanulmányt a három végzős szerző személyén, az emlegetett az „új köntösön” túl összekapcsolja még a ma világainak leírásában felbukkanó szókimondás, sok esetben a trágárságig eljutva. Mindhárom szerzőnk miniéletrajzát is megtalálják a Szerzőink rovatban.

Egyúttal bejelentjük, hogy az E-nyelv Magazin jelen számának szerkesztője Balázs Géza, technikai szerkesztője Pölcz Ádám. A szerkesztőbizottság változatlan.

A 2010/3. számunk ősszel jelenik meg, tervezett témája: a blog leírásának nyelvészete. A további tervekben szerepel az igazságügyi nyelvészettel és a politikai korrektséggel kapcsolatos tematikus számok megjelentése is.

A Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Központ Nonprofit Kft. mint kiadó nevében is hasznos olvasmányt kívánok Tisztelt Olvasóinknak!

– Balázs Géza –

Új hozzászólás